Gå til hovedinnhold Gå til søk

Danske arkitekter skal utvikle ny bydel i Bodø

Det danske arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen skal utvikle området mellom Molorota og Breivika i Bodø sentrum. – Valg av arkitekt er gjort, sier byplansjef Annelise Bolland i Bodø kommune.

Både byplan og juryen bestående av styret i Breivika Utvikling Bodø AS landet på samme løsning.

– Vi har vært på besøk hos Schmidt Hammer Lassen i København, og skal nå i videre forhandlinger, sier daglig leder Håvard Engseth i Breivika Utvikling Bodø AS, et treenig samarbeid mellom Clemens Eiendom, Løvold Solution AS og Christian Jakhelln AS.

Utviklingsområde Vest strekker seg fra Molorota til Breivika. Arkitektene som var med i konkurransen om å utvikle den nye bydelen var GNIST og AT Arkitektur, MAD Architects og Schmidt Hammer Lassen.

– Forslaget som er valgt hadde minst utfylling i sjøen, og hadde et tydelig hovedgrep hvor de ønsket videre førsel av Moloveien og sammenheng mellom eksisterende bystruktur, sier Engseth.

For Arealplanlegger Mats Marthinussen, byplansjef Annelise Bolland i Bodø kommune og daglig leder Håvard Engseth i Breivika Utvikling Bodø AS er det å velge arkitektfirma for å utvikle området mellom Molorota og Breivika et stort steg på vegen mot videre planlegging. (Foto: Christine Karijord)

Sterkt faglig lokalt miljø

For byplansjefen er det viktig å få fram at det var flott at et lokalt arkitektfirma var med i konkurransen om å utvikle den nye bydelen i Bodø.

– Selv om vi nå har valgt Schmidt Hammer Lassen, så tar vi med oss gode forslag fra de andre arkitektfirmaene også. Det at vi har et så sterkt faglig miljø i Bodø, at de kan delta i en slik konkurranse som dette, er veldig imponerende, sier Bolland.

Både Byplan og Breivika Utvikling Bodø AS er glade for enigheten om det videre arbeidet med ett av de største by-prosjektene i Bodø sentrum.

– Nå har vi et felles grunnlag. Et grunnlag som også ivaretar de ønskene som kom frem i spørreundersøkelsen for området, sier Engseth.

Før valget om arkitektfirma ble gjort, dro Breivika Utvikling Bodø AS på besøk til Schmidt Hammer Lassen (SHL) i Aarhus. Det ble et spennende møte mellom Andreas Brage Michelsen, Ellisiv Løvold, Knut Halvor Hansen, Håvard Engseth, Kristian Lars Aalmark, Søren Arentsen, André Løvold, Morten Jakhelln, Bernt Nordby Skøien, Mads Engel og Hanna Johansson. (Foto: SHL)

Aktivt liv ved havet

Partner og Design Director Kristian Ahlmark hos Schmidt Hammer Lassen er svært glad for at forslaget de kom med ble valgt.

– Vår idé med denne masterplanen har vært å gjenopplive havnefronten og skape en sterk sammenheng mellom ny bebyggelse og Bodø sentrum, sier Ahlmark.

Moloveien som går parallelt med kysten er ment å bli hovedåren i prosjektet og planen er å knytte sammen det aktive grønne området mot sør med havet, promenaden og havnen i nord.

– Ved å tilgjengeliggjøre det flotte kystlandskapet og skape et rom hvor grensen mellom by, havn og natur utviskes, så muliggjøres et aktivt liv ved vannet, sier Ahlmark.

– Nå har vi et felles grunnlag. Et grunnlag som også ivaretar de ønskene som kom frem i spørreundersøkelsen for området, sier Engseth.