Gå til hovedinnhold Gå til søk

– Dette er et etterlengtet rom

At det å ha en uavhengig scene for dansekunsten er gull verdt, er det ingen tvil om. – Dette er et etterlengtet rom, et savn i mange år, sier dansekunster Iselin Aamodt Borgan (36) i BAREDANS, Bodø Arena for dansekunst.

– Black Box´n i Beddingen er et fantastisk rom som kan brukes til så mye, sier dansekunster Iselin Aamodt Borgan (36) i BAREDANS, Bodø Arena for dansekunst.

Det var allerede i 2015 at BAREDANS ble etablert. Og sammen med Kari Skotnes Vikjord hadde Iselin et ønske om å skape en arena som kunne bidra til å profesjonalisere dansen i både Bodø og resten av Nordland.

– Det første vi var med og utviklet var Bodø Biennale i samarbeid med SE KUNST. Og siden oppstart har vi jobbet med rene dansekunstfestivaler i både 2017 og 2019. Nytt i 2021 er et ønske om å komme oss litt bort fra festivalformatet og over på andre og flere mindre arrangement. Rett og slett øke frekvensen, sier Iselin.

Hun forteller om enormt krevende prosesser for det å stable en festival på beina.

– Derfor er det gull verdt å ha en uavhengig scene som her. Man står litt mer fritt med tanke på innhold. Denne uformelle Black Box´n passer den frie dansekunsten veldig godt. Både i forhold til tilgangen, men også forventingene. Vi snakker vel om begrep som «litt nedpå», som igjen kan sammenlignes med begrepet «litt rocka» for de som driver med musikk, sier Iselin.

Babydans i Black Box´n i Bedingen kulturhus i Molobyen. Et tilbud fra BAREDANS til foreldre med små barn mellom 3 – 12 måneder, primært rettet mot foreldre i fødselspermisjon. (Foto: Neil Nisbet)

– Babydans gir foreldre ideer til hvordan de kan utforske bevegelse, samspill og lek med barna, forteller Iselin Aamodt Borgan (36) i BAREDANS, Bodø Arena for dansekunst. (Foto: Neil Nisbet)

Et rom alle kan komme til

Vi møter Iselin sammen med prosjektleder og produsent Jorunn Kjersem Hildre (35) som for tiden er vikar for Kari som er ute i permisjon. Både Iselin og Jorunn er utdannet dansekunstnere fra Kunsthøgskolen i Oslo. Begge med et brennende hjerte for dansekunsten.

– Dette er et sted, et rom alle kan komme til. Økonomisk sett har huset rimelige kontorer og lokaler, noe som er avgjørende for kunsten, sier Jorunn.

Både hun og Iselin er bosatt i Oslo, men hadde gjerne flyttet til Bodø, rett og slett fordi det virkelig frister.

– Det frister mer og mer å flytte til Bodø. Jeg merker stadig mer av positiviteten i kunstfeltet her i byen. Så er det disse jobbene da. Vil man ha mer kunst til byen så må det tilrettelegges nasjonalt, men også fylkeskommunalt. Det skorter ikke på innsatsen i kunstmiljøet, men det er få midler. BAREDANS jobber nå hardt for å utvide staben og blant annet få Jorunn inn på fast basis, sier Iselin.

– Det er mye idealisme i dette, men det har både sin begrensning og sin pris over tid, legger Jorunn til.

Jorunn Kjersem Hildre (35) synes det er fantastisk å jobbe i et rom med et levd liv, som Black Box´n i Beddingen kulturhus i Molobyen. (Foto: Christine Karijord)

Fullskala forestillinger

De begge mener potensialet i Beddingen kulturhus er stort. Stort nok for fullskala produksjoner, stort nok for kreativitet og nyskaping. Stort nok for alle som behøver et sted å være for å skape.

– Dette er et fantastisk rom som kan brukes til så mye. Når alt det tekniske kommer på plass er det helt klart mulig med fullskalaforestillinger. Det vi nå gjør er å teste ut forskjellige måter å bruke Black Box´n på, sier Jorunn.

Hun forteller at hun trives godt i rom som har et levd liv. Som har en annerledes historie og som gjerne har vært noe helt annet en gang.

– Bare se på kroken i taket, det vitner om at det har foregått noe annet her. Likevel er rommet så bra at man både ha workshops, forestillinger og produksjoner her, smiler hun.

Black Box´n i Beddingen er et allsidig rom. (Foto: Kasper Holgersen)

DJ i Beddingen. (Foto: Kasper holgersen)

Dansekunst, poesi og litteratur

Allerede i oktober skal det arrangeres en spennende danseforestilling i Beddingen. Da presenteres dansekunstens relasjon til litteratur og poesi i samarbeid med både Det Vilde Ord og Stormen Bibliotek.

– Vi kan røpe en spennende dans mellom en lokal forfatter og en godt etablert forfatter, forteller Jorunn.

Hun minnes et lignende lokale i Ålesund. Forteller om allsidigheten og mulighetene som oppstår i et rom som eksistensielt gis liv av grenseløshetens natur og menneskene som tar det i bruk.

– Et slikt rå-rom som dette kan formes etter behov, enten det er babydans, forfatterdans, konserter eller andre forestillinger og det er gull, sier Jorunn.