Gå til hovedinnhold Gå til søk

– Dette huset var en grunn for å flytte hjem til Bodø

Som nyutdannet skuespiller skulle Matias Bjune Pedersen (25) velge seg veien videre i livet. Valget falt på hjembyen Bodø. – Dette huset i Molobyen var virkelig en av grunnene til å flytte hjem til Bodø som nyutdannet skuespiller, smiler han.

Salten Friteater er en gruppe skuespillere og utøvere som ønsker å «hause opp» og løfte fram scenekunsten. Nylig hadde de en introteaterforestilling på Beddingen Kulturhus med den nyetablerte introgruppen bestående av skuespillerne Mathias Asplund, Jan Ivar Bårdtvedt, Tahle Krogtoft og Matias Bjune Pedersen. Øvrige aktive i Salten Friteater er Maiken Vembre, Ida Hevrøy og musiker Mikal Reinvik. (Foto: Petter Unstad)

Han er daglig leder, produsent og skuespiller i Salten Friteater, og møter oss inne i Blackbox´n i Beddingen kulturhus, driftet av Kulturkollektivet i Bodø. Lokalet i den gamle båtslipen som før huset mekanikere, oljete fingre og båter, men som nå er omgjort til en scene og et sted for kreativitet og skaperkraft.

– Dette er helt sinnsykt, sinnsykt fett. Det er så bra timing med tanke på kulturhovedstad-prosjektet i 2024. At det nå endelig finnes et hus, også for scenekunsten med leiepriser som det er mulig å leve med for folk som oss i oppstartsfasen, sier skuespilleren.

Han mener det er alfa og omega med et hus i byen som både hans gruppe og andre i samme situasjon har råd til å leie.

 

– Salten Friteater har ikke all verdens midler, men det skorter ikke på kreativitet og skaperlyst, sier 25-åringen.

For skuespiller Matias Bjune Pedersen (25) er Beddingen kulturhus muligheter. – Endelig finnes et hus i sentrum, også for scenekunsten, med leiepriser som det er mulig å leve med for folk som oss i oppstartsfasen, sier skuespilleren. (Foto: Christine Karijord)

«De blåkledde»

Han forteller om planer og prosjekter. Om barneforestillingen «De blåkledde», en havmytologisk forestilling som er planlagt i fremtiden.

– Det er en forestilling vi «pusher» helt selv, hvor Salten Friteater står på egne ben for første gang. At vi har tilgang til dette lokalet gjør at det vil være gjennomførbart, sier Matias.

Han har en drøm om å være med å påvirke kulturlivet i Bodø og resten av Salten. Jobbe med det han elsker der han har røttene sine.

– Jeg har så mange fine tanker om hva vi kan få til. Bodø har behøvd en hub, en kokegryte, et sted man kan lage ting uten at det er programstyrt. Et sted hvor man som kunstner kan tillate seg å gå inn med lavere risiko. Vi kan få testet ut så mye mer, sier Matias.

– Har noe inni meg som vil ut

Matias valgte å bli skuespiller fordi han har noe på innsiden som han vil ha ut. En trang til å formidle.

– For meg er det å være skuespiller helt fantastisk. Jeg ønsker å dele tanker, fortelle. Jeg tror nå at både scenekunstnere, produsenter, dansere og andre kreative sjeler har fått et «hjem», og det er så viktig for både miljøet og ikke minst nettverkssamarbeid. Vi er så takknemlig. Alle som kommer inn i Black Box´n blir imponert, sier skuespilleren.

Han forteller at Salten Friteater har et ønske om å «hause opp», ta tak i de kreftene som finnes i Bodø og samtidig utvide mulige samarbeid opp mot andre kunstnere som RadArt i Tromsø.

– I 2024 skal Bodø være kulturhovedstad. Og skal man være en kulturhovedstad må også scenekunst og teater med. Dette miljøet har i årevis vært så mye mindre enn det mulig kunne vært, sier Matias som med sikkerhet mener at Kulturhuset Beddingen i sin helhet er større enn seg selv.