Gå til hovedinnhold Gå til søk

Grønn fredag på en torsdag – turglede og gjenbruk

Med miljøvettreglene i ryggsekken arrangerte DNT ung Bodø «Grønn fredag på en torsdag» i Black box´n i Beddingen kulturhus i Molobyen.

Aktivitets og ungdomskoordinator Viktoria Skipnes og kompanjong Håvard Mikalsen i turistforeningen forteller om enorme mengder sports- og friluftsutstyr som kastes. – Grønn fredag på en torsdag er en motpol til Black Friday, sier hun. (Foto: Christine Karijord)

– Dette er en motpol til kjøpepresset på Black Friday, sier aktivitets og ungdomskoordinator Viktoria Skipnes (25) i Bodø og omegns turistforening.

Vi møtes utenfor Beddingen kulturhus. Med seg har hun og kompanjong Håvard Mikalsen turutstyr for alle aldre, til massevis av forskjellige aktiviteter, og ikke minst sekker med klær som tåler både vær og vind. Alt pent brukt og plukket fram fra boder og garasjer rundt om i bodøregionen.

– Det er enorme mengder sports- og friluftsutstyr som kastes, og konseptet «Grønn fredag på en torsdag» handler om å bytte, selge eller gi bort utstyr til andre som trenger det. Eller man kan komme innom for å kjøpe det andre selger, forteller Viktoria.

I april, rett før vårsesongen starter ønsker DNT ung Bodø å arrangere en ny dag for bytte, salg og reparasjon av turklær i Black box´n i Beddingen kulturhus. – Det er gjerne tiden barn og ungdom har vokst ut av klær, sier aktivitets og ungdomskoordinator Viktoria Skipnes i Bodø og omegns turistforening. (Foto: Christine Karijord)

En motpol til kjøpepress og forbruk

Viktoria forteller at hele konseptet «Grønn fredag på en torsdag» startet med DNT ungs miljøvettregler i samarbeid med «Protect Our Winters» i 2016, med et ønske om å lage en motpol til Black Friday og kjøpepress.

– Miljøvettreglene er enkle og konkrete retningslinjer for hva man som privatperson kan gjøre for å være en del av løsningen på miljø- og klimaproblemene. Og nå har vi hatt stillstand i forhold til «Grønn fredag på en torsdag» i to år, så det er fantastisk å komme hit og arrangere et fysisk møte mellom mennesker, sier Viktoria

For det å trade brukt turutstyr handler ikke bare om bytting, kjøp og salg, men også det sosiale. Rett og slett møter mellom folk.

– Det er noe med det å slå av en turprat, spise litt varm mat sammen – eller ta en kaffe. At vi arrangerer et opplegg rundt friluftsliv, handler også om å knytte kontakter. Eller så kan et fysisk møte rett og slett handle om å fortelle historien rundt turutstyr eller et plagg som selges, sier DNT-koordinatoren.

På baksiden av lappen festet til bruktklærne som kan kjøpes på en «Grønn torsdag» i regi av DNT ung Bodø – henger det en lapp med et VIPPS-nummer. – Så går pengene rett til den som ønsker å selge brukt turutstyr, som også har satt en pris på plagget, sier aktivitets og ungdomskoordinator Viktoria Skipnes i Bodø og omegns turistforening. (Foto: Christine Karijord)

Stort engasjement

For både Viktoria og resten av de frivillige fra DNT er det givende å bidra til noe som kan gjøre en forskjell i både folks liv og for miljøet.

– Uten alle de som har levert inn klær og utstyr, samt alle de frivillige som stiller opp på et arrangement som dette – så hadde det ikke blitt noe av. Så all ære til engasjementet for å få folk ut på tur, sier Viktoria som flyttet hjem til Bodø fra Oslo når drømmejobben i DNT dukket opp.

– Jeg var rask til å søke på jobben her hjemme. Jeg savnet fjellene, byen og familien. Det har vært en utrolig utvikling her i Bodø bare i de årene jeg bodde borte. Det er stort fokus på både natur, miljø og byliv. Og når jeg oppdaget Black Box´n i Molobyen – da ble jeg skikkelig glad. Her kan vi gjøre mye kult i regi av DNT. Vi ønsker oss blant annet et foredrag til inspirasjon for friluftslivet og dette lokalet er midt i blinken, sier hun.

Og ikke minst er det lett for alle å komme seg til Beddingen kulturhus.

– Når det også er mulig å komme inn hit med rullestol, da er det åpent for alle. For meg er det viktig å tenke mangfold. Alle skal komme seg fram. Både de som går og de som ruller, sier DNT-koordinatoren.

Etter arrangementet var DNT-gjengen strålende fornøyd med både oppmøtet og salget.

– Det gikk så bra. Full trøkk og kjempesuksess. Folk var der til siste slutt, og sydama vår reparerte ødelagte turklær som folk var innom med. Lokalet egnet seg virkelig, og vi fikk god service fra kulturkollektivet. Vi er skikkelig fornøyde, sier Viktoria.

Og når ettermiddagen toppet seg med et innslag på Dagsrevyen lørdag i beste sendetid, så mener Viktoria at budskapet «Grønn fredag på en torsdag» har nådd fram.

– Akkurat det var ekstra kult. Jeg tror dette er et konsept folk både setter pris på og forstår verdien av, sier hun.

For Viktoria Skipnes, Håvard Mikalsen, Ann-Elisabeth Szell, Kari Ofstad, Kaia Krogstad og Helene Halland i Bodø og omegns turistforening var Grønn torsdag i Black Box´n i Beddingen Kulturhus i Molobyen en stor suksess. (Foto: Naima Nergård)

 

Lill Tove Hammer Hetzler stilte opp som sydame og reparerte ødelagte turklær til glede for mange. (Foto: Viktoria Skipnes)

Det er stor stas å finne noe man virkelig trenger på en Grønn torsdag. Helene Halland og Ida Mari Kjellbakk smiler over bruktfunn. (Foto: Naima Nergård)

By og tur

For Viktoria er det viktig å komme seg ut. Bruke marka og naturen, få folk med seg ut på tur og skape samhold.

– Byen kan også brukes for å komme seg ut på tur. Vi har for eksempel tenkt å arrangere en lavterskel hopp i havet-tur i byen januar med påfølgende badstuebesøk på Moloen, sier Viktoria.

Hun mener byen, og etter hvert Molobyen, helt klart kan brukes til by-friluftsliv og mange spennende aktiviteter.

– Også her er det viktig å tenke mangfold. At alle – både de som ruller og går, skal komme seg fram. Så er det å skape turmuligheter i bybildet med aktiviteter på veien dit man skal. Om det er kunst, introteater, quiz eller noe å se etter – om så søppel for en plukkekonkurranse. Og på den måten lager man friluftsliv i byen, smiler turentusiasten.