Gå til hovedinnhold Gå til søk

– Når folk møtes skjer det ting

Koordinator Ingvild Pettersen Högberg i nettverket RYK har den siste uka gledet seg stort over å endelig kunne skape en møteplass for musikkbransjen i nord. – Når folk møtes skjer det ting, sier Högberg.

Koordinator Ingvild Pettersen Högberg i nettverket RYK forteller om gode dager i Beddingen kulturhus. Fylt med kreativitet, gode samtaler, ideer og workshops. (Foto: Christine Karijord)

Nettverkssamarbeidet RYK består av Folkemusikk Nord i Målselv, Nordnorsk Jazzsenter i Bodø i tett samarbeid Tvibit Musikk i Trømsø. Sammen arbeider de for kompetanseheving og økt profesjonalisering av musikkfeltet i nord støttet av Kulturrådet og som del av Landsdelsmusikerordningen.

– Å møtes som vi har gjort de siste dagene her i Beddingen kulturhus har vært veldig givende. Det er viktig at vi har et levende musikkliv i Nord-Norge. Vi ønsker at musikere og folk i bransjen skal kunne bo her, leve her og at man ikke må reise til Oslo for å drive med musikk. Musikkfeltet i Nord-Norge er en viktig del av lokalsamfunnet, og man skal føle at det går an i drive med musikk fra alle krinker og kroker i nord, sier Högberg.

Kristine Hoff leder workshop om å jobbe med hjemmestudio. (Foto: Martin Losvik)

Åpent hus på Beddingen

Högberg mener det er viktig for mange i bransjen med møteplasser. At folk treffes, utveksler erfaringer, ideer og utvikler seg.

– Gjennom disse etterlengtede dagene har vi hentet inn foredragsholdere, hatt workshops og masse faglig påfyll. Vi har hatt om studioproduksjon, det å gi ut egen musikk og ikke minst har vi hatt en hel dag med bare trommelyd. Så noe av det vi har gjort sammen disse dagene har vært skikkelig nerdete og givende, smiler Högberg.

Hun mener det var behov for å sette en fot i bakken da landet åpnet igjen etter noen av de tøffeste årene for kulturbransjen i manns minne.

– Vi kjente at det nå var behov for å restarte. At vi sammen kunne finne ut hvilke behov musikkbransjen har akkurat nå. Og det vi vet er at folk trenger å komme over koronakneika. Og da må vi snakke sammen for å kartlegge hva som må gjøres for å imøtekomme bransjen, sier nettverks-koordinatoren.

Hun forteller at RYK også tar innspill videre. Jobber på i forhold til støtteordninger, hjelper til med å lage nettsider og svarer på alt folk måtte lure på.

– Disse dagene har først og fremst handlet om påfyll. Og her på Beddingen har det vært åpent hus hvor musikere har fått hjelp til prosjekter de måtte ha. Noen vil ut i verden, mens andre vil spille inn sin første singel. Mangfoldet er stort, sier Högberg.

Leder Petter Nohr Unstad for Beddingen kulturhus i «Prat: Hva vil vi med Nordland». (Foto: Martin Losvik)

En spredt bransje

Å være musiker i nord handler også om å det å kunne opprettholde en drivkraft til å skape, tross store avstander og et kanskje mer snevert fagmiljø enn i andre store byer.

– Mange har gitt oss tilbakemeldinger på at det virkelig er viktig å møtes. En ting er å lære av hverandre, en annen sak er å være en del av et fellesskap av kulturutøvere, tross avstander og egne prosjekter, sier Högberg.

Hun mener Beddingen kulturhus er en type hus bransjen trenger til nettopp dette.

– Både som halvstort produksjonslokale, scene og møteplass for å utvikle prosjekter hvor man kan ta seg tid til å utvikle ting. På Beddingen kan man slenge innom, snakke med kolleger. Et fleksibelt sted for å arbeide og møtes, sier hun.

Fra samtale om studioproduksjon med Lisa Skoglund og ARY. (Foto: Martin Losvik)

Viktig debatt om kulturjournalistikk

Högberg forteller at ett av innslagene under «Åpent hus for musikkbransjen» var en debatt om kulturjournalistikk med tema «Er kulturjournalistikken død?»

– Vi skulle rett og slett ønske at det kunne satses litt mer innen kulturjournalistikken. Både anmeldelser, artikler og fortellinger om det som skjer. Vi skulle ønske at journalister hadde større interesse for de gode historiene – og særlig mot Bodø 2024, sier Högberg.

 

Hun mener det bør være rom for å trappe opp innen kulturjournalistikken nettopp fordi det nå skjer mye viktig innen feltet.

– Kultur er et stort og viktig felt. Og jeg må si vi også savner de kritiske blikkene. Men det finnes eksempler på journalistikk som fungerer, og det er musikkmagasinet Feedback utgitt av itromsø i regi av Egon Holstad, som for øvrig ledet debatten. Der lages kulturjournalistikk som leses av folk over hele landet, sier Högberg.

En etterlengtet kulturjournalistikk-debatt. – Vi skulle rett og slett ønske at det kunne satses litt mer innen kulturjournalistikken, sier Koordinator Ingvild Pettersen Högberg i nettverket RYK. Fra venstre: Jan-Erik Hanssen (Sjefsredaktør i Avisa Nordland), Terje Berg (musiker og kunstner), Gro Bergrabb (direktør for Nordland Musikkfestuke) og Helge Grønmo (kommunikasjonsrådgiver i Bodø 2024 og tidligere Kultursjef i Avisa Nordland). Egon Holstad (kulturjournalist i itromsø) ledet debatten. (Foto: Martin Losvik)

Fikk tøff beskjed

Så – når det endelig var tid for å møtes igjen, kom nok en gang myndighetene med varsel om korona-tiltak og nedstengning med store konsekvenser for kulturlivet. I følge Högberg en tøff beskjed å få.

– Det å treffes er samlende og styrkende. Det gir input, og det har det som sagt vært lite av de siste årene. Og når det endelig ble en stor gjenåpning, så kommer bremsen på igjen. Det er heftig, og katastrofe for mange små aktører som nå hadde juletiden som en mulig inntjeningsperiode. Jeg håper det kommer kompensasjonsordninger som gir håp nå. Denne korona-nedstengningen er en reell bekymring for hele kulturbransjen, sier Högberg.

For innen kunst, musikk og kultur er det mye idealisme i bunn. Og ifølge RYK-koordinatoren handler det nå for mange om å overleve eller ikke innen kulturbransjen.

– Og da skal man ha stå på vilje for å komme seg igjennom disse nedturene. Det er mye som står på spill, og jeg bare håper folk kommer seg over denne kneika også. Likevel ga disse dagene både håp og kreativitet. Og Beddingen kulturhus var virkelig et egnet sted å møtes, sier Högberg.