Gå til hovedinnhold Gå til søk

Beddingen kulturhus – en scene for unge nyskapende skuespillere

Med forestillingen «Ung mann (23)» viste de skapende skuespillerne i Konstant teater hva som skjer når man ikke tørr å være sårbar. – Dette handler om en som ikke blir forstått i samfunnet, forteller Thea Mohagen Lekang.

«Ung mann (23)» setter søkelys på psykisk helse. En forestilling skrevet og komponert av Konstant teater bestående av Vebjørn Søberg, Alexandra Bråss, Hanna Margrethe Muir, Herman Hilde Pedersen og Thea Louise Mohagen Lekang. (Foto: Christine Karijord)

Med Sammen med Vebjørn Søberg, Hanna Margrethe Muir, Alexandra Bråss og Herman Hilde Pedersen, har Lekang skreddersydd et teaterstykke som fortelles gjennom scener fra livet til hovedpersonen gjennom både tankerekker, indre monologer og samtaler.

Målet er å skape med så lite som mulig.

– Vi er fem skuespillere som møttes på skuespillerutdanningen ved Nord Universitet og som har dannet kompani sammen. Vi er skapende skuespillere og vi jobber under en flat struktur, hvor det er rom for alle sine meninger. Selv om jeg er regissør – så er vi alle like store skapere. Vi diskuterer, samhandler og det er dette som driver fram resultatet, forteller Lekang.

Målet med Konstant Teater handler ifølge Thea Mohagen Lekang om å gjøre teater tilgjengelig for unge voksne. (Foto: Christine Karijord)

Beddingen gir muligheter

Hun og teatergruppen mener scenen i Beddingen Kulturhus gir muligheter til både å bli værende i Bodø som unge nyutdannede skuespillere, men også til å kunne søke støtte til å gjennomføre flere konkrete prosjekter.

– At Beddingen er tilgjengelig, og at noen gir oss sjansen, tror på oss og er interessert i å få oss fram, er vanvittig viktig. Vi fyller ikke de store rommene, scenene – men Beddingen kulturhus, det klarer vi å fylle, smiler Lekang.

Hun forteller videre at teatergruppen i første omgang jobber kroppen som bærende element i forestillingen. På scenen inne i Beddingen kulturhus er det ett piano og fem kasser.

– Vi prøver å skape så mye som mulig med så lite som mulig. Så er det opp til oss å aktivisere fantasien til publikum. Slik at deres fortolkninger skaper bilder, sier Lekang.

– Vi fyller ikke de store rommene, scenene – men Beddingen kulturhus, det klarer vi å fylle, smiler Thea Mohagen Lekang. (Foto: Christine Karijord)

Målet med Konstant teater handler ifølge regissør Thea Louise Mohagen Lekang om å gjøre teater tilgjengelig aldersgruppen ung-voksen. – At Beddingen er tilgjengelig, og at noen gir oss sjansen, tror på oss og er interessert i å få oss fram, er vanvittig viktig, sier regissøren – her sammen med Herman Hilde Pedersen og Alexandra Bråss. (Foto: Christine Karijord)

Gjøre teater tilgjengelig

Målet med Konstant Teater handler ifølge Lekang om å gjøre teater tilgjengelig for unge voksne.

– Vi er opptatt av å gjøre teater tilgjengelig for vår egen aldersgruppe, for det er så mye man kan si med teater, sier Lekang.

Hun mener en nær teateropplevelse er annerledes enn mange av dagens kommunikasjonsformer.

– Det handler om nærheten og energien som skapes sammen med publikum i nuet. Det blir bestandig et dynamisk resultat, selv om manus er skrevet, forteller Lekang.

«Ung mann 23» portretterer en vennegjeng, men viser historien fra den unge mannens perspektiv.

– Han er ikke helt tilfreds med livet, og vet ikke helt hvorfor. En ung mann som ikke har lært seg å snakke om følelser og hvordan han har det. Og denne tematikken valgte vi fordi dette er viktig å snakke om. Det handler ikke om rett eller galt, men om å forstå en som ikke blir forstått i samfunnet, forteller Lekang.

For teatergruppen var det viktig å skape noe som er gjenkjennelig for både målgruppen, og andre.

– Målet er å gjøre en forskjell. Skape noe ekte, smiler teater-gjengen før de gjør seg klar for oppgavene på scenen i Beddingen kulturhus.