Gå til hovedinnhold Gå til søk

Bispegården i Molobyen er nå åpen for bruk og forslag for videre utvikling

24. juni åpnet den kulturhistoriske Bispegården opp dørene som starten på det å bli et felles aktivitetshus i Molobyen. Huset som i årevis har vært ganske så lukket, og som siden 1950-tallet har huset Biskoper frem til sistemann Tor B. Jørgensen flyttet ut i 2016.

Bispegården skal med tiden utvikles i samarbeid med de som ønsker å skape aktivitet i huset. Nå er huset åpen for aktivitet, og allerede i høst skal det arrangeres både loppemarked, huse Bodø Biennale mens Breivika kulturbarnehage passer på beplantningen utenfor bygget. (Foto: Christine Karijord)

Camilla Helgesen i Bodø kommunes satsning «Dyrka lokalt» arrangerte dyrking i Bispehagen. (Foto: Christine Karijord)

Kortreist drikke fra Bådin bryggeri i Molobyen. (Foto: Christine Karijord)

Kortreist mat fra Lyst På til alle gjestene som kom til åpningen av Bispegården. (Foto: Christine Karijord)

Gradvis fylles Bispegården opp. Mingling og sosialt, noe å bite i og drikke på mens praten går. (Foto: Christine Karijord)

André Løvold i Løvold Solution i prat med direktør Bernt Nordby Skøien i Clemens Eiendom, to i eierskapet bak Molobyen utvikling AS. (Foto: Christine Karijord)

Strategien har hele veien vært at Bispegården skal ha en funksjon som omfavner allmennheten. Faktisk var tanken om at Bispegården kunne ha en slik funksjon med fra første dag i utviklingsprosessen av bydelen. (Foto: Christine Karijord)

Velkomsttale av direktør Bernt Nordby Skøien i Clemens Eiendom. (Foto: Christine Karijord)

Tor B. Jørgensen tok seg tid til å være med på åpningen av Bispegården. Han forteller om et forseggjort hus det var godt å bo i under tiden han var Biskop. (Foto: Christine Karijord)

Tidligere biskop Tor B. Jørgensen hadde med seg historiske gaver til huset. – Og ingen ting er viktigere for denne bydelen enn hygge, sier Jørgensen i det han velsigner Molobyen for fremtiden. (Foto: Christine Karijord)

Og når den tidligere biskopen først er til stede, så lurer stedsutvikler Moa Björnson på om han ikke like gjerne kan ha en aldri så liten dåp og velsignelse for Molobyen og Bispegården. Noe Jørgensen tar på strak arm. (Foto: Christine Karijord)

Mens praten går i bispestua, er det nå tid for musikalske innslag. Først ut er Igor Patsovsky fra det ukrainske orkesteret som kom til Bodø i mai og som siden da har bodd i husene i Tolder Holmens vei i Molobyen. (Foto: Christine Karijord)

Eier Morten Jakhelln i Christian Jakhelln AS, tidligere biskop Tor B. Jørgensen og direktør Ole-Wilhelm Meyer fra Opplysningsvesenets fond foran inngangspartiet til Bispegården. (Foto: Christine Karijord)

Musiker Petter Nohr Unstad, leder for Kulturkollektivet med base i Beddingen kulturhus med minikonsert under åpningen av Bispegården. (Foto: Christine Karijord)

Nå kan folk komme inn og ha forslag om hva som skal skje videre i Bispegården. Det er ingen faste rammer. (Foto: Christine Karijord)

Allerede sensommers og i høst kan Bispegården brukes til ulike arrangementer. Stedsutvikler Moa Björnson i samtale med Tor B. Jørgensen som tidligere bodde i huset. (Foto: Christine Karijord)

Bispegården velsingnet og klart til gjenbruk av byens befolkning. – Har du noen råd eller tips til oss nå som vi skal bruke dette huset på en litt annerledes måte, spør stedsutvikler Moa Björnson. – Ta vare på hagen, la den være åpen for folk. Ha et åpent sinn og likeså et åpent hus, svarer Tor. B Jørgensen. (Foto: Christine Karijord)

André og Ellisiv Løvold i Løvold solution sammen med direktør Ole-Wilhelm Meyer fra Opplysningsvesenets fond. (Foto: Christine Karijord)

Daglig leder Håvard Engseth i Molobyen utvikling AS. Han mener mulighetene for Bispegården er mange og at innflytterfesten i Bispegården handler om å vise fram et formbart bygg. (Foto: Christine Karijord)

Bispegården er tenk som et sted der døra står åpen for alle som har tanker og innspill om utviklingen av Molobyen. (Foto: Christine Karijord)

Publikum under minikonsert under åpningen av Bispegården. (Foto: Christine Karijord)

Så var det dags for å snakke om Molobyen. Om 700 nye boliger i en kulturbydel i sentrum av Bodø. I panelet sitter musiker og leder for Kulturkollektivet Petter Nohr Unstad, direktør Bernt Norby Skøien i Clements Eiendom og byplanlegger Siri Beate Arntzen. Ordstyrer er stedsutvikler Moa Björnson i Molobyen utvikling. (Foto: Christine Karijord)