Gå til hovedinnhold Gå til søk

BODØ JAZZ OPEN til Molobyen

Endelig kan folk nyte musikk sammen over hele byen igjen. – Det blir spennende å ta i bruk Beddingen som nytt kulturhus, sier leder Erik Johansen i Bodø Jazz Open.

Brian Morsund, Tarjei Nordeng, Knut-Ole Nordlie, Ottar Olaussen, Trond Tømmerberg, Erik Johansen, Roar Karlsen, Bosse Schjølberg og Eirill DeLonge i Bodø Jazz Open gleder seg til å arrangere festival i Bodø-byen igjen etter to vanskelig kulturår. – Jeg mener vi er den første jazzfestivalen som flesker til etter koronaen, sier daglig leder Erik Johansen.

Fredag 4 februar arrangeres konsert med The Real Thing i Beddingen kulturhus. Lørdag 5 februar blir det gratiskonsert med elever fra musikklinja ved Bodø VGS, og etterpå med Hobbel, et ungt indierockeband fra Bodø med Sara Hobbelstad i spissen som gitarist og vokalist.

– I tillegg spiller Juno i Beddingen klokken 19.00, et band vi hadde her i 2018 mens de var relativt ferske nylig utsprunget fra jazzlinja i Trondhjem. Fire dyktige damer og en mann på trommis. Virkelig flinke folk. Og det blir spennende å ta i bruk et nytt kulturhus i år, sier Johansen.

Vi møtes på Beddingen sammen med resten av gjengen i Bodø Jazz Open, de som jobber og står på for å skape en av de første festivalene i Norge siden nedstengningen av både landet og store deler av kulturverdenen i mars 2020.

– Jeg mener vi er den første jazzfestivalen som flesker til etter koronaen, og det er viktig for kulturen, byen og for folk at vi kommer oss i gang igjen, selv om ting fortsatt er vanskelig. Dersom alle de som nå sitter i karantene i Bodø er jazzfolk, så sliter vi. Men vi må begynne et sted, sier Johansen.

I år skal Bodø Jazz Open introdusere Beddingen kulturhus for sitt publikum og byen. – Det gleder vi oss til, sier daglig leder Erik Johansen, som håper så mange som mulig blir med og får festival- og kulturbyen Bodø i gang igjen etter to vanskelige år.

Musikk til folket

Bodø Jazz Open ble stiftet høsten 2010 av Jan Gunnar Hoff, Tore Johansen og Erik Johansen. Målet er å tilby jazzkonserter på høyt kunstnerisk nivå til både barn, unge og voksne gjennom en åpen kunstnerisk plattform, som handler om å spre jazz og beslektet musikk ut over hele byen.

– For oss er det viktig å dukke opp på forskjellige arenaer, ta hele byen i bruk. Om det er større arrangement, eller små jazzkonserter på åpne cafeer hvor folk får seg en musikk-overraskelse, sier Tarjei Nordeng.

Det handler om å inkludere, invitere, møtes og på et åpent vis servere mangfoldet i byen gode musikkopplevelser gjennom et bredt og variert program med både lokale, nasjonale og internasjonale innslag.

– Å skape og arrangere en festival som Bodø Jazz Open er både spennende og utfordrende, men det skaper samhold på mange arenaer. Drivkraften er å lage noe bra for andre og være åpne, sier Nordeng.

Kultur og byen vår

Rundt bordet diskuteres kulturen i et byutviklingsperspektiv. Viktigheten av å skape aktivitet og opplevelser for folk. Om det å samarbeide og inkludere på tvers av både kompetanse, alder og erfaring.

– Når man skal skape noe og forandre en bydel som Molobyen må vi tenke mangfold og berikelser, sier Nordeng.

– Kultur er veldig viktig for byen og regionen vår. Bare se på Bodø 2024. At vi fikk det stempelet på byen, var viktig. Jeg har sett utviklinga i kulturen her i Bodø fra kulturhuset på Aspåsen til Stormen og ikke minst oppblomstringen av nye gallerier og flere og flere musikere. Det har gradvis tatt seg opp, og selv om vi nå er i ei bakevje hvor folk er litt skremt – så vil kulturbyen Bodø ta seg opp, sier Brian Morsund.

– Kultur er trivsel. Aktivitet avler aktivitet og skaper identitet. Det er viktig for en by, sier Trond Tømmerberg.

Og er det noe alle er enig i, så er det at en vital by trenger kulturelle anker, berikende opplevelser og arenaer for både å utøve kunsten, men også oppleve den.

– Skal noen velge å bo på en plass må det bety noe å være akkurat der. Man må ha noe å gjøre og det må være steder man kan møtes, sier Nordeng.

Fra tidligere forestilling med Salten Friteater arrangert i Beddingen kulturhus. (Foto: Petter Nohr Unstad)

Beddingen som bydelskulturhus

Når det kommer til Beddingen kulturhus, mener gjengen i Bodø Jazz Open at dette er et sted med stort potensial i byen.

– Se til København. Der har de kulturhus i forskjellige bydeler som er svært mye brukt av innbyggerne. Der finner man varierte kulturtilbud og det arrangeres alt fra konserter og forestillinger til foredrag. Og klarer man å få til et slikt bydelskulturhus i Molobyen er det veldig spennende, sier Bosse Schjølberg.

– Stormen er stort, svært og proft. Og i et by-perspektiv er det også viktig å ha en arena for mangfoldet. Der det er rimelig leie og plass til både kunstnere, utstillere, dans, festivaler og andre lavterskel-arrangement. I tillegg er det viktig at miljøene har anledning til å treffes et sted til daglig på tvers av hva de driver med, som her i Beddingen, sier Johansen.

Og i år skal jazzen inn i Molobyen, inn i Beddingen – noe som er helt nytt i et over 10 år langt festivalprosjekt.

– Det er mange som ikke aner hva Beddingen er, og i år skal vi introdusere kulturhuset for vårt publikum og byen. Det gleder vi oss til, avslutter Johansen.