Gå til hovedinnhold Gå til søk

Bodø Padel og Golf – en suksesshistorie i Molobyen

Vi møter Thomas Strøm Svendsen (27) i det gamle industrilokalet i Molobyen som nå huser to store padeltennis-baner og en rekke ultramoderne golfsimulatorer. To innendørsaktiviteter som Bodø-folket har tatt til seg med åpne armer. – Jeg føler med stolt, virkelig stolt over at vi greide å få dette i stand, sier 27-åringen.

– Skal vi ha en god by å leve i, og skal de som kommer etter oss ha en god by å leve i, så må vi innse at Bodø er en fantastisk by med fantastiske muligheter. Og vi må ikke være redd for å prøve, sier Thomas Strøm Svendsen.

Vi spoler fire år tilbake i tid. Til den dagen Thomas og kompanjong Roar Grønmo tok over to golfsimulatorer, diverse gammelt golfutstyr og en portefølje på om lag 50 medlemmer fra Bodø Golfklubb. Målet var å lage en heltidsjobb, skape noe for folk i Bodø.

– Folk trodde jo ikke på oss. De mente det ikke var marked for innendørs golf i Bodø. Og at det skulle bli en fulltidsjobb på sikt – det mente de fleste var altfor ambisiøst. Likevel ga jeg blanke i janteloven, kjørte på i over to år uten lønn. Bodde i en kjellerleilighet hos svigers, spiste hjemmelaga kjøttkakemiddager, hadde trua og startet opp i gamle Bohus rett ovenfor Ramsalt. Vi investerte en million. Simulatorer er dyre, og heldigvis fikk vi med oss en bank som trodde på oss, smiler Thomas.

Daglig leder Thomas Strøm Svendsen (27) føler nå at det å ha beliggenhet i Molobyen har blitt en identitet for både han og selskapet. – Det handler om å være del av en kultur som tenker utvikling, sier han. (Foto: Christine Karijord)

Går det i andre byer – går det i Bodø

Thomas forteller om utallige golf-reiser til ulike byer i Europa. Om byutvikling og trender han har lagt merke til, og hvordan han har tatt disse med seg tilbake til Bodø.

– Trender beveger seg raskt, det har jeg sett med egne øyne. Og i Bohus-lokalene gikk det godt. Medlemstallet steg gradvis, og etter hvert så vi at vi hadde vokst ut av lokalene. I tillegg krystalliserte drømmen om en fulltidsjobb seg. Så kom Corona, forteller Thomas.

Han begynte på dette tidspunktet å lete etter nye sentrumsnære lokaler. Nok en umulighet ifølge folk. Hvor i alle dager skulle man finne flere 1000 kvadratmeter i sentrum av Bodø?

– Så var jeg en tur i Spania sammen med Roar. Vi ble invitert til være med på padeltennis. Jeg ante ikke hva det var, men sa ja. Og siden vi ikke hadde utstyr, så dro vi til en sportsforretning i Alicante for å handle. Og det var da jeg skjønte hvor stor denne sporten var. Der var det hylle opp og hylle ned med utstyr. Og i byen er det mange tusen padelbaner. Og når det i tillegg var sinnsykt gøy å spille, så tenkte jeg at dette måtte være noe for Bodø, sier Thomas.

Likevel – fortsatt uten lokaler. Og nå med behov for enda flere sentrumsnære kvadratmeter.

– Så er det disse tilfeldighetene. Etter at Bodø/Glimt gjorde det bra, så ble vi invitert til Beddingen kulturhus på en happening. Der snakket jeg med prosjektutvikler Anders Mehus Coucheron i Molobyen, og fortalte om opplevelsen med padel. «Dette må vi få til», svarte han.

– Alt skal rives på sikt

Thomas ble gira. Likevel visste han at det meste i Molobyen skal rives på sikt for å bygge en ny bydel. Men så fikk han se lokalene til Gamle Løvold industrier. To etasjer, en gedigen mesanin og flere titalls tonn med hyller.

– Okei, tenkte jeg. Vi tar over disse lokalene, men det kommer til å bli en heliskes jobb. Så vi allierte med oss brødrene Endre og Martin Grønnslett, og vi bare «gønna på». 1. oktober i fjor begynte vi å rive og en måned etterpå åpnet vi for publikum. Jeg var så sliten at jeg nesten ikke kunne gå, i en uke var jeg virkelig i kjelleren. Det var visjonen som drev hjulet, og ikke minst en fantastisk dugnadsgjeng med folk som trodde på oss, forteller Thomas.

Hva er padel spurte folk, mens Roar melde seg på trenerkurs.

– Første uka var det helt stille. Ingen folk. Så plutselig smalt det. Det var smekkfullt fra morgen til kveld. Noen ringte til og med om natta for å bestille bane. Og når folk kom hjem til jul, fortalte de at de allerede hadde spilt padel i tre-fire år. De første to månedene hadde vi 12.000 besøkende og det med to padelbaner, forteller Thomas.

Han skjønner fortsatt ikke hva som egentlig skjedde. Fra å ikke ane noe om fremtiden til ferdige sentrumsnære lokaler på en måned.

– Vi har startet en trend her i Bodø som nå begynner å bli en kultur i byen. Det har vært helt bananas. Og i februar begynte vi å bygge golfsenter. Vi investerte i verdens største golfsimulatorer, prosjektorer, bygde båser og fikk ordnet med strøm, forteller 27-åringen.

For daglig leder Thomas Strøm Svendsen (27) handler Bodø Padl og Golfsenteret i Molobyen om å se muligheter, gripe sjansen og ikke gi opp. I dag har drømmen om en fulltidsjobb med golf og padel blitt en virkelighet. (Foto: Christine Karijord)

Kombinasjon av squash og tennis

Thomas forteller at padel er en kombinasjon av squash og tennis, oppfunnet i Mexico, gigantisk i Spania, og nå verdens raskest voksende sport.

– Det er så gøy, og man behøver ikke å være god for å mestre denne sporten. Og den har ingen aldersbegrensning. Man kan være 5 år eller 95 år. Og når jeg ser gleden i øynene til folk som koser seg her, så kjenner jeg at det var verdt slitet, sier Thomas.

Han forteller at det ikke skjedde så mye i Bodø da han vokste opp. Folk flytta ut av byen og kom aldri tilbake.

– Drømmen har hele tiden vært å skape aktiviteter for folk her i byen. Bidra til at folk flytter hit eller blir igjen. Og nå er også drømmen å bli værende i Molobyen, også etter at disse lokalene er revet om noen år. Vet du, jeg har hatt mange leverandører på besøk her, og alle er søkk-imponert over dette området, byen og naturen, sier Thomas.

Han synes nå det er spennende å være del av en byutviklings-prosess. Noe større enn Bodø Padl, der nye muligheter stadig dukker opp i takt med stedsutviklingen.

– Å være del av Molobyen-pulsen er spennende. Og jeg har virkelig ambisjoner om å utvikle dette konseptet videre, midt i byen. Det er unikt, og jeg er så takknemlig for alle som har hatt lyst til å ta del i dette eventyret, sier 27-åringen.

Daglig leder Thomas Strøm Svendsen (27) mener Bodø-byen lett kan bli en golfdestinasjon. – Derfor er det viktig at golf er tilgjengelig året rundt, sier han. (Foto: Christine Karijord)

Se muligheter, grip sjansen og be om hjelp

For Thomas handler Bodø Padel og Golfsenteret i Molobyen om å se muligheter, gripe sjansen når den byr seg og ikke minst det å tørre å spørre om hjelp og samtidig slippe folk til.

– Vi hadde aldri klart å bygge dette hvis vi ikke hadde turt å spørre om hjelp. Det er det som har gjort at vi har lyktes. Reklameplakatene i lokalet er de bedriftene som hadde trua på oss, forteller Thomas.

Han føler nå at det å ha beliggenhet i Molobyen har blitt en identitet for både han og selskapet.

– Det handler om å være del av en kultur som tenker utvikling. Og man trenger aktiviteter i en bydel for å skape byliv. Dette skjønner de i Molobyen. Og vi har mye på blokka. Blant annet ønsker vi å bygge enda flere padelbaner, og skape enda flere aktiviteter som frembringer god helse og en sunn livsstil, sier Thomas.

Han trekker fram golfsimulatoren med 120 reelle baner fra hele verden. De samme fasilitetene som legenden Tiger Woods trener på.

– Bodø-væringen er klar for golf. Byen er allerede på golfkartet i verden og vi treffer sykt mange turister som mener Bodø lett kan bli en golfdestinasjon. Dette er en sport som har gått fra å være en snobbesport til å bli en folkesport, og derfor er det viktig at den er tilgjengelig hele året her i Bodø, sier Thomas.

Mantraet er at «god kultur skaper glede».

– Skal vi ha en god by å leve i, og skal de som kommer etter oss ha en god by å leve i, så må vi innse at Bodø er en fantastisk by med fantastiske muligheter. Og vi må ikke være redd for å prøve, sier Thomas Strøm Svendsen.