– Da jeg startet i slutten av august for litt over et år siden var Båthallen bare et tomt skall. Vi var midt i den gradvise gjenåpningen etter Covid-nedstenging, og kulturlivet lå med brukket rygg. Men så begynte ryktene å gå. Folk begynte å snakke om at det nå fantes et nytt og spennende rom som kunne brukes til alt fra konferanse, galleri, små konserter og teaterproduksjoner, forteller Petter.
Som leder for Kulturkollektivet har Petters oppdrag vært å få Beddingen Kulturhus opp og gå.
– Samtidig har det vært et mål at Kulturkollektivet skal utvikle seg som interesseorganisasjon på vegne av både profesjonelle og amatører, forklarer Petter.
En stor oppgave i 50 prosent stilling.
– Driften av kulturhuset har vært heftig og intenst fra dag én. smiler kulturlederen.

– Det er en spenning i det uforutsigbare, sier Petter Nohr Unstad i Kulturkollektivet Bodø. Han mener Beddingen kulturhus handler om å legge tilrette, så får det skapende komme fra kunstmiljøene selv. (Foto: Christine Karijord)
Premisser ble satt
I begynnelsen var det mye jobb for hvert eneste prosjekt som skulle inn i Båthallen i Beddingen kulturhus. Det ble mye rigging, innleie av utstyr og tidvis intenst.
– Men så satt også dette premissene for rommet. Vi så fleksibiliteten i den svarte allsidige kvadratiske «boksen». Vi så det dynamiske i rommet, og begynte som smått å virkelig se potensiale Båthallen har for forskjellige kunst -og kulturopplevelser, forteller Petter.
Han mener bruket nå begynner å ta form som et etablert alternativt kulturhus i Bodø.
– Det første jeg skjønte da jeg kom inn som en ressurs i 50 prosent stilling, var at aktiviteten på huset måtte være av en sånn art at de faste brukerne raskt kjente eierskap til bygget. For hvis ikke folk selv tar ansvar for egne arrangementer, så blir det klin umulig å oppnå det aktivitetsnivået vi ønsker oss, sier Petter
For Beddingen Kulturhus er ingen tjeneste som står ferdig levert.
– Det er mange muligheter i dette rommet, og noe av det første leietakerne må spørre seg om er hvor mye tid og krefter er de villige til å legge inn selv, sier kulturhuslederen.
Han forteller at spørsmål rundt det å leie Båthallen ofte ender opp til å bli samtaler om muligheter.
– Når folk spør om å leie lokalet, får de ofte flere spørsmål i retur, smiler Petter.
Resultatet er at de fleste arrangementene får en egenart.
– For her er forsvinnende få maler å følge. Beddingen Kulturhus er en prototype hvor vi kan tørre, prøve og feile. Dette gjør Beddingen til et konkret og godt utgangspunkt for å oppnå Kulturkollektiv Bodøs ambisjon, nemlig at byens kulturliv skal styrkes, sier Petter.

Nylig hadde Konstant Teater forestillingen «Ung mann (23)» i Beddingen Kulturhus. Teatergruppen mener Blackbox´n i Beddingen Kulturhus gir muligheter for å bli værende i Bodø som unge nyutdannede skuespillere. (Foto: Christine Karijord)
Høyt under taket
Petter forteller at Beddingen Kulturhus komplementerer andre kulturinstitusjoner, og muliggjør at folk kan jobbe lengre med produksjoner uten at «taksameteret løper løpsk».
– Et hus hvor man kan man tillate seg å forske og finspisse detaljer i en ferdigstillings-fase. I utgangspunktet var dette rommet bare et svartmalt gammelt båtverksted med nytt gulv, men det er stort. 15 ganger 15 meter og 5 meter under taket. Og det var her vi så potensialet, sier Petter.
Han forteller videre at man ved hjelp av Samfunnsløftet og tilskudd fra Kulturrom fikk investert i en trosserigg som ble montert i februar i år.
– Nå er Båthallen i ferd med å bli et produksjonslokale som kommer til å løfte scenekunstmiljøet i byen, smiler Petter
Et nøytralt rom der det skal jobbes med skapelse.
– Blackbox´n i Beddingen er et ekstremt nyttig verktøy. Det er på en måte teater og dansens blanke lerret, og det er utrolig bra at vi nå har fått et sånt type rom i Bodø, sier Petter.

Høstens program på Beddingen kulturhus er variert. – Blant annet har vi to teaterproduksjoner, en i samarbeid med Figurteateret Nordland og en i samarbeid med Nordland Teater, forteller Petter Nohr Unstad i Kulturkollektivet Bodø, som nå skal ut i pappaperm ut januar. (Foto: Christine Karijord )
Høstens program
Petter forteller videre om høsten i Beddingen og om gleden over at konseptet Space for Plants har rigget seg til med café-drift i bygget. Et godt bilde på hva kulturhuset er ment å være.
– Det er slike aktiviteter som skaper kulturen. Som Lorna Aventurine og gjengen i Space for Plants med sin «Do it Yourself – tilnærming» og vanvittige arbeidsmoral . Det minner om meg litt om det musikkmiljøet jeg vokste opp i, sier Petter.
Han mener noe av det viktigste er å fasilitere. Legge til rette for at kreative mennesker kan få bruke styrkene sine.
– Det er veldig forfriskende, og det er dette som får ting til å skje. Det er dette som gjør at huset blir større enn seg selv. Uten noen frie tøyler blir det ingen kultur, sier Petter.
Han mener høstens program demonstrerer viktigheten av å ha en arena for den litt mer alternative kulturen.
– Høstens på Beddingen viser at vi fyller et vakuum, men også at en lite raffinert produksjonssal bryter ned veggen mellom kunsten og publikum. Folk senker skuldrene, har ikke noe å tape. Potensialet til Beddingen er gullgryta i enden av regnbuen – der man utforsker utenfor både sentrumskjernen og komfortsonen, smiler Petter Nohr Unstad.