Gå til hovedinnhold Gå til søk

Fredag åpner Bispegården for byens befolkning

Fredag 24. juni klokken 16.00 åpner Bispegården dørene som første steg mot å bli et samlingspunkt for byen.

På fredag 24 juni klokken 16.00 åpner Molobyen dørene til Bispegården. – Nå skal vi feire og snakke om hva huset og plassen kan bli for byen, sier stedsutvikler Moa Björnson og daglig leder Håvard Engseth i Molobyen. (Foto: Christine Karijord)

– Dette er et hus som har stått lukket lenge. Den forrige biskopen var den siste som bodde her, sier stedsutvikler Moa Björnson i Molobyen.

Derfor inviteres nå byens befolkning til åpningsmarkering, en åpen og hjertelig innflytterfest for å se hagen, se bygget og samtidig få et innblikk i videre utvikling av plassen. Tidligere biskop Tor B. Jørgensen kommer til åpningen av huset for å fortelle om hva Bispegården en gang har vært.

– Så skal vi fortelle og feire hva både huset og plassen kan bli for byen, og ikke minst videre i utviklingen av Molobyen, sier Björnson.

Bispegården er tenkt som et sted der døra står åpen for alle som har tanker og innspill om utviklingen av Molobyen. – Viktigst av alt er å skape Bispegården sammen med de som ønsker å være med på utviklingen, sier stedsutvikler Moa Björnson i Molobyen. Her sammen med daglig leder Håvard Engseth. (Foto: Christine Karijord)

Scenesamtaler og kortreist servering

På formiddagen arrangeres det leker for barn med dyrking i bispehagen i samarbeid med Dyrka Lokalt og Breivika kulturbarnehage. Barnas program med is, dyrking i hagen og leker starter klokken 14.00. Fra klokken 16.00 til 19.00 blir det åpent hus og hage med scenesamtaler, musikkinnslag, mingle-mat og drikke.

– Vi skal arrangere scenesamtaler med blant annet Tor B. Jørgensen og vi skal dele framtidstanker med forskjellige folk som har vært involvert i ulike prosesser i Molobyen. Så har vi musikk fra en av de ukrainske musikerne som kom hit til Bodø og Molobyen i mai, som også skal fortelle litt om hvordan det er å komme fra Ukraina og hit, forteller Björnson.

Maten kommer fra Lyst På, mens Craig Alibone Pâtisserie & Champagneria med noe søtt.

– Vi har forsøkt å bruke de gode kreftene som finnes i byen, alt som serveres er kortreist, Bådin bryggeri kommer også til innflytterfesten med en «ureist» drikke, smiler Björnson.

Strategien har hele veien vært at Bispegården skal ha en funksjon som omfavner allmennheten. Faktisk var tanken om at Bispegården kunne ha en slik funksjon med fra første dag i utviklingsprosessen av bydelen. (Foto: Christine Karijord)

En strategi fra dag én

At Bispegården som har vært bosted for biskopen i Sør-Hålogaland frem til 1. september 2016 og som er bygget i 1955/1956, skal bestå, men også utvikles videre, har vært del av Moloby-strategien fra første dag.

– Strategien har hele veien vært at Bispegården skal ha en funksjon som omfavner allmennheten. Faktisk var tanken om at Bispegården kunne ha en slik funksjon med fra første dag i utviklingsprosessen av bydelen. Og det er testing av denne visjonen vi nå gjør med å først etablere Molobyen utvikling med kontorer i andre etasje, for så å åpne opp for bruk av førsteetasjen som et mer fleksibelt areal for flerbruk, sier daglig leder Håvard Engseth i Molobyen.

Han mener mulighetene er mange, og at fredagens innflytterfest handler om å vise fram et bygg som er relativt formbart.

– Dermed kan folk komme inn og ha forslag om hva som kan skje her videre. Vi er åpne for ideer allerede på fredag, og vi setter ingen faste rammer, sier Engseth.

Bispegården skapes av de som vil være med

Allerede i sensommers og i høst kan huset brukes til ulike arrangementer og folk kan teste plassen på forskjellige måter.

– Vi er allerede i gang. Hagen blir stelt i samarbeid med Dyra Lokalt i Bodø kommune, kunstprosjektet «Curated Urban Nature: Kunstpause!» er godt i gang, og under Bodø Biennale blir det aktivitet i huset. Det viktigste av alt er å skape Bispegården sammen med de som ønsker å være med på utviklingen, så vi håper det oppstår ideer av å treffes på fredag, sier Björnson.

Og for de som ønsker å delta og feire åpningen av Bispegården så kan man melde seg på via e-post, sms eller via Molobyen på Facebook.

– Vi ønsker å invitere alle, men fint om folk melder seg på via e-post til Moa@molobyen.no, eller sms til 47478016. Man kan også bare komme forbi og titte innom i den grad det er plass, sier stedsutvikleren.