Gå til hovedinnhold Gå til søk

– I dette kunstprosjektet har vi invitert med en ganske oversett gruppe

Inne i Beddingen kulturhus møter vi kunstner Kiyoshi Yamamoto sammen med en gjeng pensjonister. De er nylig ferdig med å farge silkesjal, og spiser nå nystekte vafler mens de snakker om verket «Go Cry On Somebody Else´s Shoulder», et spennende kunstprosjekt de nå lager i fellesskap.

Kunstner Kiyoshi Yamamoto arbeider med tekstil, performance og deltakerbasert kunst, og gjerne med interaktive elementer som engasjerer. Her i dans sammen med deltakere fra work shop´n i Beddingen kulturhus i Molobyen med farging av silkesjal.

– I dette kunstprosjektet har vi invitert med en ganske oversett gruppe, forteller Yamamoto.

Han beskriver «Go Cry On Somebody Else´s Shoulder» som et relasjonelt, steds-mottakelig og deltakerbasert prosjekt. Alt i regi av SE KUNST mot Bodø Biennale som arrangeres mellom 1. – 4. september i 2022. Verket strekker seg over tid gjennom flere samlinger, der Tusenhjemmet Bodø Kultur- og kunnskapssenter og Stormen samiske senter er viktige samarbeidspartnere.

– Dette har vært fantastisk, og jeg tror det har vært givende for de som har vært med på disse verkstedene vi har hatt her i Beddingen kulturhus disse dagene. Det har vært lav terskel, men likevel høy kvalitet. Vi blir jo kjent, og praten går mens vi arbeider. Vi får innsikt i hverandre samtidig som det skjer ting, sier Yamamoto, som selv har sin kulturelle bakgrunn fra Brasil og Japan, men nå bosatt i Bergen.

Og at det var de over 65 + som ble invitert med til å delta i kunstprosjektet, er ingen tilfeldighet. Målet er å løfte diskusjonen rundt eldreproblematikk med sensitivitet og et litt kritisk blikk.

– I vestlige samfunn er de eldre en samfunnsgruppe som blir oversett sammenlignet med den kulturen jeg har vokst opp i. Og jeg må si at folk over 65 er «amazing». Å jobbe med pensjonister på denne måten, det har jeg aldri gjort før, men det skal jeg definitivt gjøre igjen, sier Yamamoto, som er bosatt i Bergen.

Å lage masker var del av prosjektet «Go Cry On Somebody Else´s Shoulder». – Se på denne, utrolig spennende, sier Kunstner Kiyoshi Yamamoto. (Foto: Christine Karijord)

– They just disappear

Yamamoto forteller videre om eldre i egen kultur. Om hvordan besteforeldre bor sammen med familien til siste dag, og hvordan erfaring og kunnskap overføres til de neste generasjonene gjennom det å leve tett på hverandre hele livet.

– I vesten bare «forsvinner» de eldre etter 65-70 år. «They just disappear». Og jeg ble virkelig inspirert da jeg var på en research-reise til Bodø i forkant av prosjektet hvor vi dro til Tusenhjemmet og fikk se en kortfilm fra etter krigen. Og jeg tenkte; her er jeg sammen med de som bygde opp byen. Og dette ønsket jeg å utforske videre, sier Yamamoto.

I tillegg til broderi, laging av masker og farging av tekstiler er det også laget en notatbok som del av kunstprosjektet med tittelen «Å drømme – Niegadit – To dream» som inviterer de eldre til å skrive, skrible og tegne for å dele erfaringer, historier og drømmer. Bøkene blir etter prosjektet et slags tidsdokument hvor håndskriften tar tilbake tastaturet i en verden som stadig digitaliseres og som for noen fremmedgjør kommunikasjonen.

– De over 65, de kan så mye og under dette prosjektet har jeg opplevd helt andre samtaler enn det jeg er vant med. Dette er ei verdifull og kreativ ressursgruppe med energi, lys og mye trygghet. Disse folkene har virkelig inspirert meg. Så er det artig med folk fra nord. Jeg liker den ærlige og åpne direktheten, smiler Yamamoto.

Som del av Bodø Biennale ble kunstner Kiyoshi Yamamoto invitert til å skape et kunstverk gjennom en prosess med deltakelse av medskapende pensjonister. – Vi ønsket å inkludere en litt oversett gruppe her i vesten. Det er i kontrast til den asiatiske bakgrunnen til kunstneren hvor generasjonene tar vare på hverandre på en annerledes måte enn her, sier produsent og kurator Elise Cosme Hoedemakers i SE KUNST Nord-Norge. (Foto: Christine Karijord)

Som del av prosjektet «Go Cry On Somebody Else´s Shoulder» er også notatboken med tittelen «Å drømme», som inviterer deltakere til å skrible, tegne og dele erfaringer. (Foto: Christine Karijord)

Livskvalitet og håp

For kunstneren handler prosjektet i bunn og grunn om livskvalitet og håp.

– Mine forfedre dro fra Nagasaki og emigrerte til Brasil. Pappa er fra Japan, mamma fra Portugal. Og jeg mener at vi i min generasjon, vi glemmer så lett hvor vi kommer fra. Derfor ønsker jeg også å gjenskape en historie, uten nostalgi, gjennom å fortelle at i det triste så finnes det håp. Bodø har også en krigshistorie, men byen har store ambisjoner, og dette vil jeg forsøke å gjenspeile i denne prosessen, sier Yamamoto.

Derfor var det viktig å lage kunsten i Bodø. Nærmere sagt i Beddingen kulturhus i Molobyen.

– Da jeg fikk se disse lokalene, da så jeg virkelig potensialet for å få dette til. Prosjektet er stedsspesifikt, kortreist med ressurser og midler fra byen – og det blir værende her. Så jeg håper folk liker det. Bodø er en fantastisk by. Det er jo ti minutter til alt. Til og med ti minutter til verden utenfor, smiler Yamamoto.

«Go Cry On Somebody Else´s Shoulder» er et stedsspesifikt, kortreist og lokalt kunstprosjekt med midler fra området, innbyggerinvolvering og konkrete budskap. – Det har vært helt fantastisk å være med på dette. Både spennende og sosialt. Og prosjektet, det påminner om min bestefar som bodde sammen med oss hele livet, sier pensjonist Ella Sæthre, her sammen med Anne Berit Vikhals. (Foto: Christine Karijord)

– Vi har laget masker med paljetter og frynser og i dag har vi farget silkesjal. Vi har fått oppleve noe vi ikke gjør til vanlig. Så har jeg skjønt at prosessen er selve prosjektet. Virkelig givende, sier pensjonist Anne Berit Vikhals. Her sammen med Ella Sæthre og kunstner Kiyoshi Yamamoto . (Foto: Christine Karijord)