Gå til hovedinnhold Gå til søk

La oss snakke om Molobyens første nabolag

Vi møtes i Bispegården. Tema er Molobyens første nabolag som er på et så tidlig stadium, at det fortsatt er mulig å komme med innspill. – Vi ønsker å snakke med folk, ikke bare bruke statistikk, sier stedsutvikler Moa Björnson.

Medvirkning gir et bedre kunnskaps- og beslutningsgrunnlag for å finne gode løsninger i Molobyen. Stedsutvikler Moa Björnson i midten sammen med to av deltakerne på medvirkningen i Bispegården, Hans-Gunnar Eldorsen og Ann-Sofi Fjellvold. (Foto: Christine Karijord)

De som har møtt opp har forskjellige interesser for å delta i dagens medvirkning-møte. Noen er opptatt av bygninger som skal reise seg og utsikt. Andre på potensialet for et nytt sted å bo.

– Hva er best med din bolig i dag?

– Beliggenhet og solforhold, sier Mathilde.

– Nærhet til bykjerne og utsikt, sier Arnborg.

– Mange soverom, sier Janicke.

Hans-Gunnar er akkurat ferdig å pusse opp, og gleder seg over det.

– Beliggenhet, kort vei til restauranter, byen, jobb, utsikt og at jeg slipper å gjøre noe som helst av vedlikehold, sier Roar.

– Utsikt, sier Ann-Sofi.

For Marianne er det utsikten mot havna, skipstrafikken og det å gå til jobb og på yoga. Og at Rensås-parken er nært.

– Jeg bor i Tolder Holmers vei hvor første byggetrinn er planlagt. I ett av husene som skal rives. Og for meg er det utsikten til byen, det urbane i kontrast med naturen som er best med min bolig, sier Moa.

Medvirkning har vært en kreativ bærebjelke i Molobyen fra dag én. Her fra et møte i Bispegården som omhandlet første byggetrinn i Tolder Holmers vei. (Foto: Christine Karijord)

– Molobyen – en levende bydel

Hun forklarer det overordnede konseptet bak Molobyen. Om forbindelser, nærhet til sjø og styrken som ligger i parken rett bak byggetrinn én. Og ikke minst at det er tenkt cirka 90 leiligheter i nabolaget som kommer i Tolder Holmens vei, fordelt på fire hus.

– Molobyen er ikke en boligmaskin. Det er fritid, næring, handel, mangfold og variasjon. Vi skal ikke bare bygge og skape en bydel, men også identitet og et nabolag og hjem, sier Moa.

Det handler om å skape hyggelig, mangfoldig og bærekraftig byutvikling for fremtiden med mennesket i fokus. Det er tanken bak. Å skape for neste generasjon, og den deretter.

– Så skal vi fylle bydelen med liv mens vi bygger den, sier Moa.

Hans-Gunnar Eldorsen og Ann-Sofi Fjellvold var begge med på medvirkningen for første byggetrinn i Molobyen. Og synes husene som arkitektene i Schmidt Hammer Lassen har tegnet for Molobyens første nabolag var spennende. Her sammen med stedsutvikler Moa Björnson foran en miniatyrutgave av bydelen. (Foto: Christine Karijord)

– Hva tenker dere?

Moa viser fram noen av arkitektenes tegninger og forslag for første byggetrinn. Fire hus i forskjellige farger med saltak. Også med ulike forslag til fasader. Skal vi bygge i tre? Hun spør hva folk synes og får raskt i gang en debatt.

– Veldig flotte hus. Annerledes. Noe nytt i bybildet. Spennende.

– 1. million nordmenn bor alene – tenker dere at fellesfunksjoner har noe å si? Hva med fellesstue? Små eller store leiligheter? Hva med lekeplass? Vi i Molobyen ønsker at familier skal flytte til dette nabolaget, sier Moa.

Svarene er mange. Særlig var mottakelsen positiv på selve husene som arkitektene har foreslått. Det viser noe helt nytt, sier folk. Moa noterer. Kanskje man skulle bygget arealeffektive fireroms? Og hva tenker folk om finansiering?

Det koster mer med to bad og større bod.

Hva med bildeling – bruker folk bilen i byen? Og Svanemerket, har folk et forhold til det?

– Nå kan man få grønne lån. Så selv om en ny og miljømerket leilighet blir litt dyrere, så kan det lønne seg likevel fordi man får gunstige lånevilkår, sier en av deltakerne.

I Bispegården finnes nå en mikro-versjon av Molobyen i sin helhet. Hel til venstre finner man husene som planlegges i byggetrinn én. (Foto: Christine Karijord)

X-faktor

For Hans-Gunnar Eldorsen er det spennende å få ta del i en medvirkningsprosess for Molobyen og første byggetrinn av flere årsaker. Han mener bydelen har en spennende x-faktor.

– Dette er en veldig interessant utvikling av Bodø by. Jeg kunne i tillegg faktisk tenkt meg å kjøpe en leilighet her, sier Hans-Gunnar, som nå bor i et stort hus. Ett som nå er ferdig pusset opp.

For Ann-Sofi Fjellvold som i dag bor i en stor leilighet i byen, handler interessen for Molobyen om kjærligheten til havet. Og at hun kanskje ønsker å flytte enda nærmere.

– I tillegg er jeg veldig glad i byhistorie. Og jeg synes det er flott å få være med på disse medvirkningsmøtene. Dette er mitt femte. Jeg synes det er bra at så mange blir spurt. Også ungdom, sier hun.