Gå til hovedinnhold Gå til søk

Molobyen Head Quarters – kreative hoder under samme tak

I de gamle lokalene til Senab Eikeland i Molobyen er det nå etablert spennende samlokalisering. – Vi har etablert oss som et hovedkontor for hodearbeid.

Lunsj og fagprat. – Det fine er at vi snakker samme språk, sier arkitekt Morten Hammersmark Olsen i Rintala Eggertsson Architects. Her sammen med Geitvågen-gründer Wessel Paternotte i Moonstone Retreat, arkitektene Sami Rintala, Harald Seljesæter og Remi Groenendijk og i Rintala Eggertsson Architects og prosjektleder Siri Arntzen og i AT Arkitektur. (Foto: Christine Karijord)

– Og effekten av denne samlokaliseringen vil vi garantert se etter hvert, sier daglig leder Even Enoksen i Big Picture.

Sammen med Geitvågen-gründer Wessel Paternotte i Moonstone Retreat, arkitekt Sami Rintala og resten av gjengen i Rintala Eggertsson Architects, prosjektleder Siri Arntzen og prosjektmedarbeider Jan Ratnarajan i AT Arkitektur og Tijs Holstein i Pust har nå Big Picture flyttet inn i gamle lokaler med en ny tvist.

– Når vi får anledning til å bli godt kjent og det oppstår relasjoner, så blir det desto lettere å samarbeide. Det er bare å gå over gulvet og «pekke» på en skulder og spørre om du blir med, sier Siri Arntzen.

Hun synes det er en stor fordel å befinne seg sammen med folk som tenker kreativt.

– Vi jobber med forskjellige ting, men likevel ofte på samme måte. De kreative prosessene er like. Og vi får ofte gode faglige diskusjoner ved lunsjen eller ved behov, og selv om prosjektene våre er forskjellig så bruker vi samme språk og verktøy, sier arkitekt Morten Hammersmark Olsen i Rintala Eggertsson Architects.

Og i lunsjen er språket stort sett alltid engelsk.

– Dette er en internasjonal co-working, med nasjonaliteter fra Nederland, Finland, Storbritannia og Norge, sier Enoksen.

Molobyen Head Quarters består per i dag av Even Enoksen i Big Picture, Geitvågen-gründer Wessel Paternotte i Moonstone Retreat, arkitektene Sami Rintala, Harald Seljesæter, Remi Groenendijk og Morten Hammersmark Olsen i Rintala Eggertsson Architects, prosjektleder Siri Arntzen og prosjektmedarbeider Jan Ratnarajan i AT Arkitektur og Tijs Holstein i Pust. – Og vi har plass til flere, sier Sami Rintala. (Foto: Christine Karijord)

Internasjonalt miljø

Ifølge gjengen i Head Quarters finnes det ikke så mange internasjonale og tverrfaglige arbeidsmiljø i Bodø, ser man bort fra Nord universitet.

– Dette har jeg savnet. Stort sett alle her jobber internasjonalt, sier Arntzen.

– Kun vi som ikke gjør det, og dermed er bringer det muligheter for oss å være del av denne spennende gjengen, sier Enoksen.

– Akkurat nå står vi midt i fire store europeiske prosjekter, sier Rintala.

Dermed åpner det seg en ny verden gjennom nye bekjentskaper, nye samarbeidsmuligheter, ny fagprat og ny energi.

– I våre jobber er det viktig å bli inspirert av verden. Vi i Nord-Norge må hente kunnskap og inspirasjon fra andre steder. Vi er et lite land og vi bor i en liten by med store og ambisiøse tanker. Og i dette skal vi finne vår egen måte. Utviklingen må ikke bli navlebeskuende, og vi må huske at vi er by med mange internasjonale innbyggere og vi blir stadig et mer internasjonalt samfunn, sier Arntzen.

– Et utenfra-blikk er viktig. Det er da man gjerne ser perspektiver som ikke legges merke til når man har bodd på en plass hele livet, sier Rintala.

Med møbler laget for anledningen co-working og med mulighet for å flyttes når den dagen kommer som del av utviklingen i Molobyen, er det laget «space» for hver bedrift i lokalet. Som her hvor Rintala Eggertsson Architects sitter og jobber. (Foto: Christine Karijord)

Et bygg med ressurser

At lokalet som nå huser Molobyen Head Quarters innehar spennende ressurser, er det ingen tvil om.

– Det finnes mange små selskaper i Nord hvor det er utfordrende å ha den kritiske massen som må til for å vokse og lande de store prosjektene. Og kan man da som her, bygge opp kunnskap og få opp denne kritiske massen gjennom samarbeidskonstellasjoner, så kan man fungere som en større kunnskapsbedrift. Levere hele pakken, sier Arntzen.

For Rintala er det også spennende å sitte tett på utviklingen i Molobyen.

– Jeg har pågående samarbeid med Molobyen og synes det er veldig fint å bli godt kjent med området. Også er det øl-lukta fra Bådin i førsteetasjen. Det er inspirasjon, smiler Rintala.

Gjennom Molobyen Head Quarters åpner det seg en ny verden gjennom nye bekjentskaper, nye samarbeidsmuligheter, ny fagprat og ny energi. (Foto: Christine Karijord)

Arkitekt Sami Rintala Rintala Eggertsson Architects stortrives i de midlertidige lokalene i Molobyen. (Foto: Christine Karijord)

Midlertidighet i alle ledd

Rintala forteller at lokalet er innredet midlertidig med elementbaserte tremøbler laget for å kunne flyttes, og at mye i lokalene er ren gjenbruk.

– I tillegg har vi et verksted vi kan lage ting i tre, teste ut saker og tenke i praksis. Og skulle vi måtte flytte, så er det bare å videreføre det ferdige konseptet vi har til nye lokaler. Gjerne i Molobyen, sier arkitekten.

For Arntzen er det spennende å sitte midt i en bydel i forandring.

– Og det som er så fint, det er at Molobyen starter med aktivitet og identitet heller enn å bygge først. Og jeg føler man har tatt i bruk det uformelle og uferdige til å skape en ny bydel allerede før noe er på plass. Kul tilnærming, avslutter Arntzen.