– Husker dere hvor vi møttes da vi var i Molobyen for å se på området, spør stedsutvikler Moa Björnson, mens hun viser fram et arkitektforslag til hvordan det kanskje kan bli seende ut en dag.
Hun setter Moloby-området i perspektiv. Forklarer hvor alt er i dag – og hvor de forskjellige plassene man kjenner til er på forslaget fra arkitektene.
– Er det virkelig plass til alle de byggene inne i det området vi var i, spør en av guttene i klassen.
– Ja, men det er ikke sikkert at det blir akkurat som på dette bildet. Mye kan skje i løpet av 10 år. Og i dag skal vi forsøke å komme på noen gode ideer og lage skisser på hvordan Molobyen kan bli i fremtiden. Alle ideer er foreløpig, og vi kan starte med at dere forteller meg om favorittplassene deres i byen og hvorfor akkurat denne plassen er så bra, sier stedsutvikleren.
Det diskuteres i klassen og etter kort tid hagler inn med favoritt-plasser. Telegraftbukta, Flyplassen, Aspmyra Stadion, Spektrum, City Nord, Keiservarden, Geitvågen, Bratten, Kulturskola, Actionhallen, Torget og Solparken, Biblioteket, Fram Kino og ikke minst Junkerfjellet og Bankgata fotballbane. Og så kommer det kanskje enda en favorittplass etter hvert – hvis byen får en egen trampolinepark.
– Dette er jo knallbra, så mange favoritter i byen. Hvorfor er for eksempel Geitvågen en favorittplass, spør Moa.
– Jo fordi der kan vi bade og det er ganske varmt vann der om sommeren, sier en av 13-åringene.

Stedsutvikler Moa Björnson forklarte elevene ved Bankgata ungdomsskole om hva man gjør og hvordan man starter idémyldring i forkant av en byutviklingsprosess. (Foto: Christine Karijord)

– Jeg har flere favorittplasser, sier Konstantin (13), som mener det blir spennende å se om noen av hans ideer blir tatt med i utviklingen av Molobyen. (Foto: Christine Karijord)
Designmodus og idémyldring
Så er det dags for å få ting ned på papiret. Mes saks, kreativitet, lim og designmodus skal elevene fylle et A6-ark med alt de tenker kan passe inn i Molobyen i fremtiden.
– Vær så kreative som mulig. Dette skal ikke vurderes. Lag skisser til inspirasjon. Hvor gamle var dere for 10 år siden – og hvor gamle er dere om 10 år. Ta med dere tidsperspektivet og se for dere Bodø by når dere er 24 år. Hvordan er klimaet? Hva er på mote? Hvordan går det med Bodø glimt og bor dere her fortsatt? Hvordan vil dere at Molobyen skal bli, smiler Moa.
Skoleklassen er ikke tung å be. Raskt setter elevene i gang. Nå skal det lages «mood boards», det skal klippes, limes og tegnes.
– Hvordan kan Molobyen bli den kuleste bydelen hvis dere fikk bestemme, spør stedsutvikleren.

Skisser til inspirasjon. Hvordan vil dere at Molobyen skal bli? Elevene ved Bankgata ungdomsskole fikk i oppdrag å lage skisser til inspirasjon. (Foto: Christine Karijord)
– Tenk om min idé bli med
For Konstantin (13) er det interessant å få lov til å delta i et så stort prosjekt som Molobyen.
– Dette går ganske bra, men det er ikke så lett å finne de riktige bildene som viser hvordan jeg tenker Molobyen kan bli. Jeg ønsker moderne ting. Jeg ønsker å finne moderne bygg som viser hvordan det virkelig kan bli seende ut, sier han.
Han klipper i farger, mønster og finner inspirasjon i både aviser og magasiner.
– Det er faktisk veldig spennende, tenk om min idé blir tatt med i byutviklingen – at jeg kan gjøre byen bedre gjennom mine egne øyne, sier ungdomsskoleeleven.
Han titter bort på de andre. Alle konsentrert om oppgaven.
– Jeg synes også det er kult å få være med på noe så stort. Det er en stor ting for byen å få nye steder. For meg er kildesortering veldig viktig og jeg synes også det er kult hvis én av mine ideer kommer med, sier Lea (13).

Lea (13) mener det er en stor ting at byen får nye steder og synes det kult å få være med på noe så stort. For henne var det viktig å tenke på kildesortering. (Foto: Christine Karijord)
Rett inn i læreplanen
Å inkludere ungdomsskoleelevene i planleggingen av Molobyen gjennom faget kunst og håndverk passer ifølge lærerne Solveig Mohagen og Solfrid Kristoffersen perfekt med den nye læreplanen som kom i høst.
– Dette var en fin start. Elevene virker engasjerte, og det er artig å få jobbe med en ordentlig og reell case som Molobyen er. Det virker som det trigger elevene positivt og dette prosjektet passer rett inn i læreplanen, sier lærer Solfrid Kristoffersen på Bankgata Ungdomsskole.
Hun trekker fram flere overordnede mål. Både innen folkehelse og livsmestring hvor elevene skal utforske meninger, ideer og følelser gjennom ulike formater og arenaer, men også det tverrfaglige temaet demokrati og medborgerskap hvor elevene skal utvikle evnen til å tolke, medvirke og endre samfunnet de lever i.
– Så har vi temaet bærekraftig utvikling – hvor elevene gjennom praktisk skapende arbeid skal utvikle evnen til å se forbedringer i produkter og samtidig utforske et mer bærekraftig levesett for fremtiden. De skal lære å tenke selv og gjerne i samarbeid med lokale aktører og næringsliv. Så dette er et prosjekt som passer godt inn i ungdomsskolen, sier Kristoffersen.

Første møtet med klassen fra Bankgata ungdomsskole var i selve Molobyen-området for at elevene skulle få et forhold til plassene de skal jobbe med. Moa Björnson fortalt om de ulike stedene i prosjektet. (Foto: Christine Karijord)

For lærerne Solveig Mohagen og Solfrid Kristoffersen blir det å inkludere ungdomsskoleelevene i planleggingen av Molobyen gjennom faget kunst og håndverk en god kombinasjon med den nye læreplanen som kom i høst. Her på tur i området i bitende januarkulde og nydelig vinterlys. (Foto: Christine Karijord)
– Dette var gøy!
Sirkus, klokkebutikk, restaurant og bading. Kildesortering, kunst og fine fargepaletter.
– Dette var gøy, synes ikke dere? Jeg er i hvert fall imponert, sier Moa i det hun samler inn ideene som ungdomsskoleklassen har klippet ut og limt på ulike mood boards.
– Jo det var kjempegøy, men også litt vanskelig, svares det fra klassen.
– Dette var en start. Og jeg synes dere har kommet opp med veldig mye spennende og her er allerede masse inspirasjon. Etter hvert skal dere få nye oppgaver og mer spesifikke plasser dere skal få jobbe med. Nå har vi satt hjernen og hendene i gang, smiler Moa.
– For meg var det viktig å tenke på trening og naturen. Og pynt og lys. Så hadde det vært fint med noen statuer og mat i Molobyen, sier Marcus (13).
– Og ikke minst har dere fått kildesortering med. Kanskje Molobyen skal bli Bodøs mest miljøvennlige bydel, sier Moa mens elevene gjør seg klar til friminutt og neste undervisningstime.

For stedsutvikler Moa Björnson i Molobyen handler det å involvere ungdommer i byutviklingen om å forstå hva som er viktig for nettopp denne aldersgruppen. – Vi har minst like mye å lære av ungdommene so de har å lære av oss, sier hun. (Foto: Christine Karijord)
Å lære av de unge
Det å involvere skoleklassen fra Bankgata ungdomsskole i utviklingen av Molobyen, handler like mye om å lære av ungdommene som at elevene skal lære noe nytt.
– Vi gjør dette med et sterkt ønske om å lære fra de som er unge i dag. Vi ønsker å forstå hva som er viktig i denne alderen, både hva de setter pris på i byen sin, men også hva de ikke setter pris på. Vi har minst like mye å lære av ungdommene som ungdommene har å lære av oss, sier Moa.
Hun både håper og tror engasjementet vil gå begge veier.
– Jeg håper vi kan vekke en nysgjerrighet for byen hos ungdommene, samtidig som vi i Molobyen får ny kunnskap og nye tanker fra de som er unge i dag. Det er de unge som er fremtidens Bodø og dermed kanskje den viktigste målgruppen å involvere i utviklingen av byen, sier stedsutvikleren.