Gå til hovedinnhold Gå til søk

Selvkjørende busser på testrunder i Molobyen

Bussene «Hugo» og «Anna» skal nå testes i arktiske bystrøk. Og før det høyteknologiske tilbudet blir tilgjengelig for bodøværingene, har det vært kjøretøytesting i Molobyen.

Bussene vil være tilgjengelig for passasjerer fra sommeren 2022, om all øvelseskjøring og testing går som planlagt. Det vil være to minibusser som kjører alle ukedager. Det vil være gratis å teste bussene i pilotperioden. Ønsker man å betale for reisen kan man donere et beløp til pedalen, sykkelverkstedet til Kirkens Bymisjon i Bodø. (Kilde: Smartere Transport Bodø/ Foto: Christine Karijord)

– I Bodø får vi testet disse kjøretøyene og teknologien i alt slags vær, vind og ikke minst kulde. Det er virkelig spennende. Fungerer de autonome bussene her, så fungerer de over alt. Bare se for deg hva som kan oppstå i løpet av en vinter i Bodø, som snøvær, kuldegrader og ikke minst værfenomener som underkjølt regn, sier Roy Rise, tidligere Widerøe-pilot som nå har blitt hentet inn for å lære teknologien på bussene under testkjøringen i Molobyen.

Prosjektet er i regi av Bodø Fylkeskommune og del av prosjektet Smartere Transport Bodø.

– Under testperioden vil det kunne dokumenteres hvordan slike busser fungerer i bybildet, sier Rise, og legger til at teknologien i bilene faktisk er mer komplisert i enn i et fly.

Leverandøren av bussene er det finske teknologifirmaet Sensible 4 som har spesialisert seg på tøft vinterklima og autonome busser gjennom flere år med testing i Lappland. Parallelt pågås en lignende test i Japan, men under andre klimatiske forhold.

– Denne teknologien er fremtiden. Og siden alt er veldig nært i Bodø, er det helt perfekt å teste bussene for arktiske strøk her. Det vi gjør nå er å lære operatørene av bilene å gå fra selvgående kjøring til manuell og motsatt. Kommer det noe i veien for bilene skal vi hele tiden ha en sikkerhetsoperatør i bilen som kan ta over styringen ved behov, sier ingeniøren fra Sensible 4.

Bussene skal kjøre av seg selv ved hjelp av sensorer og lidar-teknologi. Kjøremiljøet blir skannet og vet på denne måten hvor kjøretøyet er, og hvor det skal kjøre. Systemet baserer seg på optisk fjernmåling med sensorer som er festet til bussen. Dersom noe kommer framfor bussen vil den automatisk stanse. (Kilde: Smartere Transport Bodø/ Foto: Christine Karijord)

Frakte folk fra sentrum til Nordlandssykehuset

Erik Ulriksen fra selskapet Mobility Forus i Stavanger forteller at de to bussene som nå har øvelseskjørt i Molobyen er av typen Toyota Proace, og at planen er at disse bussene skal bli et tilskudd i det eksisterende kollektivtilbudet i Bodø sentrum fra en gang i slutten av juni.

– Nå tester vi at kjøretøyene fungerer som de skal, og at de som skal sitte og operere bilene får teknologien inn i fingerspissene. Alt skal gjøres på en sikker måte, og da trenger operatørene litt ballast og mange mange repetisjoner, sier Ulriksen.

Han forteller at bilen er av en type som kan fås kjøpt i butikken, men som er teknologisk tilpasset å kunne kjøre selv. Og i det vi snakker om bilen, kommer to operatører kjørende og smilende med hendene i været.

– Dette liker de vet du. Nå begynner vi først på innesperret område her i Molobyen før vi tør å slippe de ut i den virkelige traseen. Her kan vi leke oss, legge tønner i veien og lære hvordan man går inn og ut fra de forskjellige måtene å kjøre bilen på, sier Ulriksen.

– Er dette fremtiden?

– Ja det tror jeg. Det er denne veien det går. De lange transport-etappene vil vi nok se langt fram i tid, men småturer i sentrale strøk – det er uten tvil kommet for å bli, sier Ulriksen.

Erik Ulriksen fra selskapet Mobility Forus i Stavanger og tidligere Widerøe-pilot Roy Rise var i Molobyen for å teste de selvkjørende minibussene. (Foto: Christine Karijord)

Prosjektleder Rune Eiterjord i Smartere Transport Bodø forteller at autonome busser er en modningsprosess for befolkningen. – Selv om dette er teknologi, så dreier det seg i første omgang om å sette mennesket i sentrum og det å dekke et reelt behov, sier han. (Foto: Byraa Bodø/Smartere Transport Bodø)

En modningsprosess

Prosjektleder Rune Eiterjord i Smartere Transport Bodø forteller at selvkjørende busser i bybildet er en modningsprosess. Ikke bare for teknologiselskaper, Fylkeskommunen og Smartere Transport Bodø, men også for innbyggerne i både Bodø og resten av Nordland.

– Selv om dette er teknologi, så dreier det seg i første omgang om å sette mennesket i sentrum og det å dekke et reelt behov. Etter hvert vil den eldre befolkningen ha større behov for bevegelsesfrihet og i tillegg er det mangel på sjåfører. Urbanisering er en samfunnstrend, og i et større og mer framtidig bilde, så handler dette prosjektet om å ivareta distrikts-Norge. Da snakker vi også om frakt av gods på lengre strekninger, selv om det er fram i tid, sier prosjektlederen.

– Når Molobyen står klar – la si om 10-15 år. Kan det da gå selvkjørende busser til og fra bydelen?

– Da går det selvkjørende busser i Bodø – helt sikkert. Vårt mål er å teste om vi er moden for dette på alle nivåer, og målet er å kunne ta denne teknologien i bruk mot en ferdig Ny by – Ny flyplass. Bærekraftsmålet samfunn er vel så viktig som klima og miljø, og da må vi sørge for gode levevilkår her i nord, så ikke alle smarte byer blir sør for Sinsenkrysset, sier Eiterjord.

Han poengterer at det er viktig med så få barrierer som mulig når de selvkjørende bussene inntar bybildet.

– Derfor er det gratis under testperioden å sitte på med bussene og i tillegg har vi satt ned alle digitale og analoge hindringer for å gjøre dette tilbudet så tilgjengelig som mulig, sier prosjektlederen.