– Søndag 4. september mellom 11.00 og 15.00 inviterer vi nå barn og unge til å bli med på en kreativ reise som både utfordrer fantasien, men som også setter kast og bruk i perspektiv. Et skramleverksted er givende, en liten dannelsesreise på flere plan, sier Eriksen.

Nå inviteres barn og unge til skramleverksted i Bispegården i Molobyen. – Søndag 4. september mellom 11.00 og 15.00 er alle som ønsker å lage skramlekunst hjertelig velkommen sier kunstner og skulptør Valter Eriksen. (Foto: Privat)
Ting fra veikanten
Når Eriksen skal skape skulpturer av gjenbrukt, er han ofte ute i naturen og plukker opp ting som har blitt kastet.
– Jeg finner ting i grøfta, i fjæra eller andre steder, og gir det nytt liv. Det utfordrer skaperkraften og er givende på mange måter. Heller enn å fjerne det som er til sjenanse, så lager jeg noe nytt, sier han.
Han forteller om en episode da en hund sprang på et armeringsjern som lå ute i naturen.
– Hunden døde, og det er bare ett eksempel på hva som kan skje når ting blir liggende og forsøple. Denne historien inspirerte meg til å gå ut og plukke enda mer skrot, sier Eriksen.
Han forteller at han ofte henter bobbins, som er hule stålkuler ment å henge under fronten på en trål. Men som flyter på havet og reker i land, når de sliter fra festet.
– De lager jeg blomsterpotter og skulpturer av, med en følelse av at både prosessen og kunsten er noe som er større enn seg selv, sier gjenbrukskunstneren.

Valter Eriksen (42) lager mye spennende av gjenbrukt material. – Jeg finner ting i grøfta, i fjæra eller andre steder, og gir det nytt liv. Eller lager skulpturer, sier han. (Foto: Privat)
Skramleverksted, sag og hammer
På skramleverkstedet vil det først og fremst brukes treverk fra Vikan og byggeplasser. Og i tillegg ekstra krimskrams fra gjenbrukssenteret Re-Innovasjon hvor Eriksen også er tilknyttet.
– Å lage noe på den måte vi legger opp til er virkelig en god læringsprosess. Og det er så artig å se hva barna klarer å få til. De har ikke begrensningene vi voksne har fra våre erfaringer fra et langt liv. Det ungene skaper har helt andre forutsetninger, sier Eriksen.
Også det å bruke kroppen og forskjellig verktøy i kombinasjon med gjenbruk, mener kunstneren åpner opp sansene og gir barna ny kunnskap.
– Dette er en mulighet for en liten dannelsesreise i regi av Molobyen, Re-innovasjon og Gjenbruksuka, og jeg håper virkelig mange tar seg turen til Bispegården, sier Eriksen.
Mikro-medvirkning
For stedsutvikler Moa Björnson i Molobyen er skramleverkstedet en anledning til å introdusere både Molobyen og Bispegården til en gruppe som sjelden blir involvert i byutvikling.
– For oss handler dette om både gjenbruk og det å bygge en ny bydel. At vi som utviklere skal ta vare på det vi har, og samtidig være kreativ og nyskapende med nye materialer, sier Björnson.
I tillegg er det en anledning til å møte unge innbyggere, de som vokser opp mens Molobyen forandres og blir til.
– For oss er det fint å kunne vise fram bydelshuset Bispegården til barna. Nå arrangeres Bodø Biennale med kunst og kultur i byen, samtidig som Gjenbruksuka fremmer bærekraft for fremtiden. For oss er det en gylden anledning til å skape noe hyggelig sammen med neste generasjon, sier stedsutvikleren.

For stedsutvikler Moa Björnson i Molobyen er skramleverkstedet en gylden anledning til å introdusere unge innbyggere til både Molobyen, Bispegården, gjenbruk og kreative skaperprosesser. (Foto: Christine Karijord)
Andre aktiviteter i Molobyen under Gjenbruksuka og Bodø Biennale:
Utendørs fortellerstund for barn søndag 4. september klokken 12.00 og 17.30. Forfatter Elin Hansen forteller om «Kongen og den svarte katten» ved den nye møteplassen/kunstpauseplassen «Concrete Dreaming» i Molobyen: https://fb.me/e/2TYGZhj3v
Flere ting som skjer: www.gjenbruksuka.no og https://www.bodobiennale.no/