– Først fikk vi en henvendelse fra Norsk teater- og orkesterforening med forespørsel om å tilby Kyiv Soloists mulighet for opptreden. Så ønsket vi å tilby dem noe mer enn én enkeltkonsert for så å sende de videre. Da kom ideen om å heller inkludere dem og ansette musikerne midlertidig i vårt orkester. Og etter dette har vi møtt en enorm velvilje til å bidra får å få dette til, forteller Gjertsen.
Bodø er en friby for kunstnere på flukt, og i 2021 ble det signert en samarbeidsavtale med International Cities of Refuge Network (ICORN), noe som innebærer å sikre trygghet for forfulgte kunstnere slik at de kan uttrykke seg fritt uten frykt for å bli sensurert eller kneblet.
– Nå blir orkesteret del av gjengen frem til Musikkfestuka, så får vi se – de kan reise hjem når de vil eller til hvor enn de får oppdrag. Og vi kan lønne musikerne, men hadde ikke husrom. Og da Molobyen tilbød oss husene som sto tomme i Molobyen, så ble vi veldig glade, sier Gjertsen.
Samfunnsløftet fra Sparebank1 Nord-Norge har også støttet prosjektet gjennom finansiering.
– Takker være godvilje fra alle som har samarbeidet i dette prosjektet, så har vi fått dette til på veldig kort tid. Det er så fint å se at slike samarbeid lar seg gjennomføre når det virkelig behøves, sier stedsutvikler Moa Björnsson i Molobyen.

For Emil Engan fra Egna, prosjektleder Carina Rist i Egna, Charlotte Gjertsen, ansvarlig for salg-, arrangement og publikum i Arktisk Filharmoni og Ruben Mikkelborg fra OMATT har prosjektet med å innrede husene i Tolder Holmers vei i Molobyen vært både lærerik, spennende og givende. Her fra stuen i ett av husene. (Foto: Christine Karijord)
Åpne armer ble lagspill
Molobyen kontaktet så prosjektleder Carina Rist fra bærekraftsenteret Egna. Kunne de bidra til å fylle de tomme husene i Tolder Holmers vei, og innrede de hjemmekoselig med brukte møbler, og dermed klargjøre boligene til orkesteret var på plass Bodø?
– Dette var et perfekt prosjekt for Egna. Vi har masse gjenbruksmøbler som er innlevert av både innbyggere og næringslivet i byen, som nå går til en god sak, og får et lengre liv. Det å finne, klargjøre og frakte møbler for så å innrede husene, har i tillegg vært perfekt arbeidstrening for de som er tilknyttet vårt arbeidspraksistilbud, forteller Rist.
Hun forteller om et givende prosjekt – helt i tråd med Egnas profil.
– Dette samarbeidet har vært både gøy og veldig meningsfullt, på flere nivåer. Vi er utrolig glad for å få muligheten til å bidra inn i dette prosjektet. Vi ønsker oss mer av samarbeid som nettopp dette, og det vi har fått til sammen med Molobyen er et godt eksempel på hvordan det å gå sammen kan fungere i praksis, sier Rist,
Hun forteller videre at nå som Egna har fylt opp boligene med en hel del gjenbruksmøbler, så har de fått god plass på Egna mottak på Storsenteret til å ta imot mer brukt fra Bodø-samfunnet.
– Dette er ressurser vi kan bruke i nye prosjekter som dette. Rett og slett sirkulærøkonomi i praksis, sier Rist.
Og når husene behøvde hvitevarer, kontaktet Rist Bodø Røde Kors og OMATT gjenbruksverksted.

Blåhuset fikk navnet med bakgrunn i valg av interiør, og alt av innredning er gjenbruk innlevert til Egna av byens befolkning og næringsliv, forteller prosjektleder Carina Rist i Egna (Foto: Christine Karijord)

Blomster fra Space for Plants – en siste finish for å gjøre det hjemmekoselig for Molobyens midlertidige nabolag i Tolder Holmers vei. (Foto: Christine Karijord)
– Spennende med en større jobb
For Ruben Mikkelborg (21) som til daglig jobber med å reparere brukte hvitevarer og nå tar lærlingetiden som elektroreparatør hos OMATT, var jobben i Molobyen både spennende og givende.
– Det er jeg som har reparert hvitevarene vi nå har satt inn i husene her, og alt kommer fra søpla. Det er vaskemaskiner, tørketromler, stekeovner og annet el-utstyr som folk har kassert og som jeg ar reparert, smiler 21-åringen stolt.
Han forteller om jobben som både omhandler å reparere og rengjøre brukt el-utstyr – som deretter selges med garanti. – Og når jeg nå har fått være med på dette prosjektet hvor vi skal ta imot folk på flukt fra Ukraina, jo da blir jobben min dobbelt så betydningsfull. Det er virkelig fint å få bidra, sier Mikkelborg.
Emil Engan (21) som har arbeidstrening via Egna er helt enig med Mikkelborg.
– Gjennom dette prosjektet har jeg fått arbeidstrening, men føler samtidig at jeg gir noe til noen som trenger det. Det føles meningsfullt. I tillegg er det lærerikt å få være del av et team samtidig som jeg får følelsen av å være til nytte. Slikt gir selvtillit, sier Engan.

Ruben Mikkelborg (21) fra OMATT er stolt over å bidra til å skape gode hjem for orkesteret fra Ukraina. – Alle hvitevarene som vi har satt inn i husene er det jeg som har reparert, forteller han. (Foto: Christine Karijord)

– Gjennom dette prosjektet får jeg både arbeidstrening, men føler samtidig at jeg gir noe til noen som trenger det. Det føles meningsfullt, sier Emil Engan (21) som er med i prosjektet gjennom arbeidstrening via Egna. (Foto: Christine Karijord)
– Tanken var å skape noe hjemmekoselig
I utgangspunktet skulle det komme 13 musikere til Molobyen, men så ble det omsider 24 mennesker med stort og smått. For etter hvert kommer nemlig både barn og en bestemor til Bodø.
– Når vi har innredet husene har tanken vært å skape et sted det er godt å være. Hjem-følelsen har stått sentralt, sier Rist.
Og siden orkesteret både er spredt aldersmessig, at noen er par og at det etter hvert kommer barn og en bestemor flyttende, så ble husene innredet etter beskrivelsene av de som kom.
– Vi har innredet totalt fem enheter. Ett hus som et kollektiv, mens de andre er innredet ut fra om folk er unge, single eller familier. Så har vi prøvd å få innredningen til å være både praktisk og henge sammen estetisk. Blomster har vi hentet fra drivhuset til Space for Plants, som ble veldig engasjert når de hørte om prosjektet. Mens noen av lampene kommer fra gamle Norrøna Hotell. Og alt har vi fått gjort på ei lita uke, forteller Rist.
Hun forteller videre at mange tradisjonelt sett ville kjøpt mye nytt i slike prosjekter som dette.
– Og at Molobyen ville satse på gjenbruk er fantastisk. Det er et eksempel til etterfølgelse, smiler Rist.