Gå til hovedinnhold Gå til søk

Nå blir det sjakk-kafé i Beddingen kulturhus

På lørdager mellom 13.00 og 17.00 arrangeres sjakk-kafé på Beddingen kulturhus i Molobyen. – Nå kan alle komme og spille på skikkelige konkurranse-brett, sier leder Eirik Bjørgum i Bodø sjakklag.

Hver lørdag fram til sommeren skal Kulturkollektivet Bodø, Bodø sjakklag og Den ukrainske foreningen Bodø arrangere sjakk-kafé i Beddingen kulturhus mellom klokken 13.00 og 17.00. Fra venstre: Leder Eirik Bjørgum i Bodø sjakklag, Roman Anikanov fra Den ukrainske foreningen i Bodø, leder Petter Nohr Unstad i Kulturkollektivet, Yegor Shevtsov fra Den ukrainske foreningen i Bodø og William Olai Ovesen. (Foto: Christine Karijord)

Bjørgum forteller at tilbudet er et samarbeid mellom Kulturkollektivet Bodø, Bodø sjakklag og Den ukrainske foreningen i Bodø.

– Dette er et supert tilbud til alle, både barn, unge, voksne og pensjonister – nybegynnere og erfarne. Sjakklaget stiller med instruktører, sier Bjørgum.

Han mener tilbudet er unikt, og at det har stor betydning for sjakk-byen Bodø.

– Nå blir sjakken mer synlig og tilgjengelig, som igjen vil rekruttere til sporten, sier Bjørgum, som i dag har med seg sjakktalentet William Olai Ovesen (13) for å snakke litt om sjakk og gleden i å spille.

– Sjakk er utrolig gøy, jeg håper at mange kommer og spiller sammen med oss. Her kan vi lære av hverandre, trene, ha det gøy og utveksle erfaring, sier Ovesen.

William Olai Ovesen (13) gleder seg til sjakk-kafé. – Sjakk er utrolig gøy, jeg håper at mange kommer og spiller sammen med oss, sier han. (Foto: Christine Karijord)

Nye brikker, brett og klokker

Sjakk-kafeen er støttet av Gjensidigestiftelsen og vil holde åpent hver lørdag fram til sommeren.

– Og dermed kunne Kulturkollektivet kjøpe inn nye brikker, konkurranse-brett av beste sort og klokker som vi plasserer og rigger klart til bruk. Samme utstyr som brukes på internasjonale turneringer, forteller Bjørgum.

Han forteller videre at Den ukrainske foreningen i Bodø skal sørge for salg av kaffe og servering.

– Denne kaféen handler også om mangfold, samarbeid og inkludering, og derfor ønsker vi å tilrettelegge for samarbeid mellom ulike kulturelle bakgrunner i prosjektet. I tillegg er sjakk stort i Ukraina – så sjakken forener også nasjoner med sine universelle regler, sier leder Petter Nohr Unstad i Kulturkollektivet.

Barrierer forsvinner over sjakkbrettet. – Kanskje får vi til et lavterskel by-mesterskap, hva sier du til det, spør Leder Eirik Bjørgum i Bodø sjakklag til sjakktalentet William Olai Ovesen. (Foto: Christine Karijord)
Sjakk er et brettspill for to spillere. Målet for hver spiller er å sette motstanderens konge «under angrep» på en slik måte at motstanderen ikke har noe lovlig trekk. Kongen er da «sjakk matt». Sjakk er et av verdens mest populære spill og det er anslått at over 600 millioner mennesker spiller sjakk på verdensbasis. (Fakta: Wikipedia/Foto: Christine Karijord)

Fra barne-sjakk til lidenskap

For Ovesen har sjakk blitt en viktig del av livet, og målet om en sjakk-karriere har som smått tatt sin plass i fremtidsdrømmene.

– Sjakk er spennende. Og det ekstra artig å spille tradisjonell sjakk hvor man møtes og spiller sammen, sier 13-åringen.

Han forklarer at det oppstår mye mer enn bare det å flytte på brikker når man i timevis sitter foran brettet og tenker neste trekk.

– Plutselig kommer et avslørende sukk, eller man ser på kroppsspråket til motstanderen at han sliter. Selv spiller jeg en del over nettet, så jeg gleder meg til å spille mer sammen med andre framover, sier Ovesen.

Bjørgum skryter av sjakktalentet fra Bodø.

– William begynte på barne-sjakk og gikk raskt over til å spille med eldre sjakkspillere. Nå har han også begynt å konkurrere. Jeg må si jeg aldri før har sett en 13-åring sitte i fem timer dypt konsentrert i et parti sjakk. Så denne gutten blir spennende å følge med på framover, sier sjakklag-lederen.