Gå til hovedinnhold Gå til søk

Skaper danseshow for å rekruttere og vise danseglede

Inne på Beddingen Kulturhus høres lyden av ivrige dansere. Nærmere seksten 17-åringer som i kveld har premiere på den største egenproduserte forestillingen så langt i en gryende dansekarriere.

Drømmen er å vise fram hva danselinja er. – Vi håper alle som er interessert i å velge dans etter ungdomsskolen om å komme på denne forestillingen. Ta med foreldre, smiler Nora Thrana Isaksen (17), Pernille Markussen (17) og Alexandra Jones (17).

– Målet er å vise fram Danselinja Bodø videregående skole, sier Nora Thrana Isaksen (17).

Forestillingen heter «Rewind» og handler om det å spole tilbake. En tematikk danserne ble enige om etter både idémyldringer, tankekart, work-shops og etter hvert avstemning.

– Vi har tatt inn elementer fra både tidligere forestillinger, gamle filmer og videospill, forteller Nora.

Pernille Markussen (17) og Alexandra Jones (17) forteller at det i bunn handler om at ungdommer ofte tar trender tilbake.

– Bare de gode trendene, ler Alexandra.

16 knallflinke 17-åringer har nå laget sin egenproduserte danseforestilling og er stolte over å kunne danse for publikum på Beddingen kulturhus. – Vi har hatt det så fantastisk gøy sammen, sier arrangement-vert Nora Thrana Isaksen (17). Drømmen er å vise fram hva danselinja er. – Vi håper alle som er interessert i å velge dans etter ungdomsskolen om å komme på denne forestillingen. Ta med foreldre, smiler Nora Thrana Isaksen (17), Pernille Markussen (17) og Alexandra Jones (17). (Foto: Christine Karijord)

Ønsker å vise fram danselinja

Jentene forteller om prosessene. Om kostymer, koreografien og hvordan de har fått styre på selv, uten innblanding fra lærerne – noe som har føltes veldig lærerikt.

– Vi er jo ikke alltid ett hundre prosent enig om alt, men det er åpenhet for at alle skal kunne bidra med ideer. Så får man bare lære seg å godta at 90 prosent av utgangspunktet for selve ideen endrer seg underveis. Ofte til det beste, forteller Nora.

Dermed læres kompromisser. Og at flertallet som regel får bestemme.

– Drømmen er å vise fram hva vi gjør på danselinja, bidra til at den overlever som videregående-tilbud i Bodø. Så er det noen som vurderer å velge seg dans etter ungdomsskolen, kom på forestillingen, sier Nora.

Elsker Beddingen

Nora, Alexandra og Pernille forteller at de elsker å jobbe i Beddingen.

– Bare se rundt deg, er det ikke herlig her? Tenkt å få lov til å boltre seg og skape en scene, forestilling og produksjon i lokaler som dette, sier Nora.

– Det svarte rommet er fantastisk. Der er det bare å bruke fantasien fritt, og der er ingen begrensninger, legger Alexandra til.

– Det er bare utrolig kult her. Vi digger det, sier Pernille.

De mener Black Box´n i Beddingen gjør at forestillingen blir veldig nær og intim.
– Når danserne kommer så tett på publikum, så blir det en helt annen opplevelse å stå på scenen, sier danselærer Kristin Østbø.

– Det blir en helt annen energi i rommet, sier Pernille, som sammen med medelever har brukt Beddingen til småproduksjoner og fagdager innen dans, drama og musikk gjennom skoleåret.

Nå elevene har dansen som felles, så knyttes også relasjoner til et nytt nivå. – For elevene har det vært bra å få bli med på alt fra rigging, sjauing, bæring og organisering. Det har blitt sene kvelder og veldig lærerikt for de som drømmer om å bli profesjonell danser, forteller lærer Kristin Østbø. Det er Nora Thrana Isaksen (17), Pernille Markussen (17) og Alexandra Jones (17) enig i. (Foto: Christine Karijord)

Håper folk skjønner arbeidet bak

Jentene håper at de som kommer på forestillingen forstår alt arbeid som ligger bak en time med danseshow.

– Vi håper det kommer mange og ser på oss. Forestillingen er både onsdag 22. februar og torsdag 23. februar klokken 19 – 20, forteller Nora.

Jentene håper også at latteren i publikum sitter løst.

– Vi har en del humor med i forestillingen, og vi har hatt det så innmari gøy mens vi har laget forestillingen, så vi håper dette smitter over fra scenen, sier Pernille.
Både hun, Nora og Alexandra drømmer om en karriere som proffe dansere. Nå debuterer de i Beddingen kulturhus.

– Vi unge behøver en plass som Beddingen. Det er her vi får utvikle oss, sier Nora.

– Folk skulle bare visst følelsen av å danse. Friheten, roen og gleden jeg kjenner på en scene. Det er liksom ingen vei tilbake når dansen har slått rot. Kontorlivet blir en umulig tanke. Dans er sjelebindene, sier Alexandra.