Pauseplasser i Molobyen med betong fra hovedflybasen
Gjenbrukt betong fra flyplassen i Bodø planlegges å bli til spennende pauseplasser langs en offentlig rute i Molobyen. - Nå utvides havnepromenaden og vi gjør bydelen mer tilgjengelig for folk, sier arkitekt Harald Seljesæter i Rintala Eggertsson Architects.

Miljøkoordinator Ingrid Bay-Larsen i Bodø Kommune, kurator Gøran Moya, stedsutvikler Moa Björnson i Molobyen, daglig leder for Kulturkollektivet Petter Nohr Unstad kunstner og arkitekt Sami Rintala i Rintala Eggertsson Architects har nå vært på befaring for å finne de beste plassene for prosjektet «Curated Urban Nature: Kunstpause!» i Molobyen. (Foto: Christine Karijord)
Seljesæter forteller at prosjektet startet med at Molobyen kom opp med et initiativ om å skape en rute i bydelen i forbindelse med prosjektet «Curated Urban Nature: Kunstpause!». Pit-stops som skal skapes for å ta i bruk et nytt område i Bodø.
- Når vi nå lager disse pauseplassene med blant annet betongplater fra flyplassen i Molobyen, så tror jeg dette vil bidra til at folk forstår forvandlingsprosessen i bydelen bedre, sier arkitekt Remi Groenendijk i Rintala Eggertsson Architects.
Både han og Seljesæter synes det er utrolig spennende å lage noe nytt langs havnepromenaden.
- Små pauserom i byen som folk kan glede seg over og ta i bruk, sier arkitekten.
Betongplatene som skal brukes veier halvannet tonn, og det finnes fire tusen slike i Bodø. De består av sement, sand, stein, vann og tilsetningsstoffer, og det unike med betongen er lang levetid. Dette gjør at den i stor grad kan gjenbrukes.
- Opprinnelig var betongplatene ment for nødreparasjoner av flystripa, og det å ta de i bruk i Molobyen er en veldig artig måte å starte en ny bydel. Og det vi skaper i denne sammenhengen blir en slags prototype i test, forklarer Groenendijk.


Teste farger i byen
Arkitektene i Rintala Eggertsson Architects, har også planlagt å kunne male betongen i ulike farger. Teste ut hva som fungerer i bybildet og samtidig se hva folk liker.
- I dette prosjektet har vi friheten til å teste hva som fungerer, og vi kan bruke farger som allerede finnes i området. Det er mye grått og hvitt i byen, så dette blir spennende, sier kunstner og arkitekt Sami Rintala i Rintala Eggertsson Architects.
Og liker folk plassene som skapes, kan de vare lenge.
- Det er en veldig artig, positiv og kreativ prosess å tenke helt nytt og gjøre om noe som egentlig er litt negativt til noe bra via gjenbruk, sier Groenendijk.
Han mener det å tilføre noe nytt ofte åpner opp folks øyne for et sted.
- Dette prosjektet er en gave til folket, for det er ikke så mange plasser i byen som er offentlig og med samtidig tilgang til byen, sier Groenendijk.


- Svært positivt
For miljøkoordinator Ingrid Bay-Larsen i Bodø kommune handler gjenbruk av betong om å sørge for at materialet ikke blir kastet, men heller gjenvunnet og flyttet opp i verdikjeden
- Vi må få ned klimaavtrykket, tap av biologisk mangfold og uttak av jomfruelig materialer. Og at betongen heller brukes enn å bli deponert, som alternativ til å ta ut enda mer fra naturen - det er svært positivt, sier Bay-Larsen.
Hun forteller at det skal overtas store mengder betong hovedflybasen, og at det nå er viktig å lære seg å bruke de i andre sammenhenger.
- Vi må også lære oss å like betongen, skape noe som gjør at den ikke oppleves hard, grå og kald. Betong er en viktig byggestein, og dette prosjektet i Molobyen viser oss måter å starte noen drømmer og ideer der betongen er i sentrum. Og ikke minst følger vi opp fokuset fra fjorårets gjenbruksuka, sier miljøkoordinatoren.


Finne de gode plassene
Sammen med Bay-Larsen, Rintala, kurator Gøran Moya og daglig leder for Kulturkollektivet har stedsutvikler Moa Björnson i Molobyen nå vært på befaring i Molobyen for å finne de beste plassene for prosjektet «Kunstpauseplasser».
- Vi leter etter de beste stedene som logisk sett skal følge havnepromenaden og dra folk videre og inn i Molobyen, sier Björnson.
Utenfor Beddingen diskuteres det å lage en utescene. At betongen legges i en slags pyramide. Sami og arktitektene han jobber sammen med får frie hender.
- Den kan også brukes som badeplass, eller et sted å bare sette seg ned å nyte utsikten. Og kobler vi på grønt og ikke minst ulike farger - så blir jo dette rene betonghagen. Veldig spennende tanker, legger Bay-Larsen til.
Rett ved står en gammel kontainer. Orange med rust.
- Kanskje er dette noe vi kan restaurere, la ungdommene fra Bankgata ungdomsskole boltre seg og skape noe spennende, sier Moya.



- En demokratisk måte å jobbe på
Rintala mener det å skape småskala-plasser i en bydel - før man bygger stort, er en veldig riktig måte å jobbe på.
- Det er som akupunktur. Man trykker her og der, tester ut litt forskjellig og tar det som fungerer med videre i prosjektet. Når vi jobber på denne måten får man et inntrykk av hva folk vil ha og man får se over tid hva de faktisk velger å bruke, sier arkitekten.
Han mener det er smart å skape småskala før storskala fordi man lærer mye gjennom å teste innhold.
- Denne måten å samarbeide på, hvor mange aktører er involvert - også ungdommer, kan tas med videre som erfaring når flyplassen skal utvikles etter hvert. Det er en demokratisk måte å jobbe på som alle tjener på, sier arkitekten, som gleder seg til å komme i gang.
Relaterte saker

Fredag åpner Bispegården for byens befolkning
20. juni 2022
Fredag 24. juni klokken 16.00 åpner Bispegården dørene som første steg mot å bli et samlingspunkt for byen.
Les mer

Selvkjørende busser på testrunder i Molobyen
16. juni 2022
Bussene «Hugo» og «Anna» skal nå testes i arktiske bystrøk. Og før det høyteknologiske tilbudet blir tilgjengelig for bodøværingene, har det vært kjøretøytesting i Molobyen.
Les mer

Bodø Padel og Golf - en suksesshistorie i Molobyen
16. juni 2022
Vi møter Thomas Strøm Svendsen (27) i det gamle industrilokalet i Molobyen som nå huser to store padeltennis-baner og en rekke ultramoderne golfsimulatorer. To innendørsaktiviteter som Bodø-folket har tatt til seg med åpne armer. - Jeg føler med stolt, virkelig stolt over at vi greide å få dette i stand, sier 27-åringen.
Les mer

Studenter bygger fjellhytte for Sulitjelma i Molobyen
31. mai 2022
Arkitektelever fra NTNU i Trondheim har sammen med en snekkerskole fra Tyskland tegnet og bygget en liten hytte som etter hvert skal plasseres like ved Tjorvihytta i Sulitjelma.
Les mer